x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe N-aduce anul ce-aduce ceasul rău. Campionul Michael Schumacher, în comă din cauza unui controversat accident la schi

N-aduce anul ce-aduce ceasul rău. Campionul Michael Schumacher, în comă din cauza unui controversat accident la schi

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    05 Ian 2014   •   17:19
N-aduce anul ce-aduce ceasul rău. Campionul Michael Schumacher, în comă din cauza unui controversat accident la schi

Duminică, 29 decembrie, imediat după ora 11:00, o veste-şoc venea din Franţa. “Multiplul campion mondial de Formula 1, Michael Schumacher, aflat în vacanţă la schi în staţiunea Meribel, din Franţa, unde familia sa deţine o cabană, s-a accidentat, suferind o lovitură puternică la cap”. Titlul ştirii se contrazicea cu conţinutul acesteia. Din titlu aflam că Schumacher este în stare gravă, în corpul ştirii ni se spunea că viaţa nu îi este pusă în pericol, iar situaţia nu este aşa gravă.

Traumatism cranian grav
După foarte puţine ore, ştirea se updata continuu. Noi detalii făceau să se contureze imaginea unui traumatism cranian serios, iar îngrijorările despre starea sănătăţii marelui campion să crească. Pe bună dreptate.
Medicii aveau să recunoască faptul că Schumacher este în comă. A fost transportat de urgenţă, la scurt timp după accident, la spitalul CHU din Grenoble, dus la terapie intensivă în stare critică.

Comă artificială, hipotermie terapeutică
Medicii au decis proceduri internaţional acceptate în cazuri de traumatisme craniene grave. Pacientul este menţinut în comă artificială şi hipotermie terapeutică, s-au efectuat două intervenţii chirurgicale, ambele având ca scop reducerea hematoamelor intracraniene, precum şi a presiunii intracraniene.
Michael Schumacher a suferit un grav traumatism cranian, care a provocat un edem cerebral difuz. Creierul a fost puternic zdruncinat în cutia craniană, provocând leziuni cerebrale multiple.

Ancheta
Procuratura din Albertville a preluat imediat cazul, pentru a determina atât circumstanţele, cât şi cauzele accidentului stupid care l-ar putea costa viaţa pe omul care a sfidat moartea de atâtea ori. Schumacher este cel mai titrat pilot din istoria “Marelui Circ”, cu şapte titluri de campion mondial cucerite între 1994 şi 2004, perioadă în care a câştigat 91 de Mari Premii de Formula 1.
Schumacher purta cască în momentul căzăturii care l-a trimis cu capul direct într-o stâncă. Casca, fără de care Schumi n-ar mai fi fost în viaţă în urma impactului, s-a rupt totuşi în două. De aici şi semnele de întrebare în legătură cu viteza cu care sportivul rula. Impactul a fost extrem de puternic, asta e clar.
Surse apropiate anchetei, citate de Focus, afirmă că pilotul avea fixată pe cască o cameră video. Ea se află acum în posesia anchetatorilor, ca şi casca acestuia.

Întrebări fără răspuns. Deocamdată

Calitatea imaginilor pe care le-ar putea conţine camera ar fi determinantă pentru anchetă. Schia Michael în afara pistei, cum s-a spus? Schia cu viteză foarte mare, sau nu, aşa cum susţine un martor ocular, care aduce proba unei înregistrări video? Încetinise, pentru a ajuta un prieten care tocmai căzuse, cum a afirmat purtătoarea de cuvânt a familiei, Sabine Kehm? Materialul său sportiv era defectuos? Zona accidentului era periculoasă din cauza stâncilor acoperite de un strat proaspăt de zăpadă şi pentru că era insuficient balizată şi securizată? Răspunsul la această ultimă întrebare ar putea antrena responsabilităţi din partea staţiunii. Pentru asiguratori, chestiunile financiare sunt extrem de importante.
Toate aceste întrebări privind circumstanţele dramaticului accident rămân deocamdată fără răspuns, iar situaţia lui Schumi, deşi “stabilă”, este tot “critică”.

Audieri
Fiul lui Michael, Mick, în vârstă de 14 ani, şi unul dintre prietenii săi, aflaţi amândoi împreună cu pilotul în timpul accidentului la Meribel, Savoia, în Alpii francezi, au fost de asemenea audiaţi de anchetatori.
Este foarte important cine se face responsabil de accident. Incidentul ar putea costa firmele de asigurări câteva sute de milioane de euro. Asiguratorii sunt interesaţi dacă Schumacher este principalul vinovat sau staţiunea Meribel poate fi trasă la răspundere. Mai mult, şi firma producătoare a căştii care s-a spart poate fi trasă la răspundere, scrie Focus.

Martorul neaşteptat

Un martor neaşteptat relansează ancheta privind accidentul. Este vorba despre un steward al unei companii aeriene care locuieşte la Essen, în Germania, şi care are 35 de ani. El schia duminica trecută în Meribel, dar s-a oprit pentru a filma schiorii împreună cu prietena lui, cu ajutorul unui smartphone. A surprins momentul în care un schior, aflat pe o pistă nebalizată, a căzut. Ora şi locul accidentului nu lasă umbră de îndoială: e vorba despre Schumi. “Schia cu circa 20 km/h, nu mai mult”, susţine martorul într-un interviu pentru Der Spiegel, care va apărea în ediţia tipărită de luni. Martorul a dat asigurări că se pune la dispoziţa procurorului din Albertville, pentru a-i furniza imaginile şi informaţiile de care dispune. Procuratura şi poliţia au anunţat o conferinţă de presă pentru mijlocul săptămânii viitoare, potrivit presei germane.

“De data asta nu trebuie să ajungi primul”

În ediţia sa de duminică, tabloidul german Bild a publicat o scrisoare în care pilotul finlandez Mika Hakkinen, el însuşi accidentat în 1995, îşi imploră fostul rival să se lupte pentru viaţă aşa cum obişnuiau amândoi să o facă pe pistă. “Fă-mi plăcerea asta, de data asta nu încerca să ajungi primul. Nu trebuie să obţii cel mai bun timp în cursa asta, profită de tot timpul necesar pentru a lupta”, îi scrie Hakkinen.
O ipoteză care dă fiori a fost avansată de medicul german al lui Schumi, care a explicat pentru Bild că, şi dacă îşi va reveni vreodată din comă, Schumacher riscă sechele severe. Şi iată de ce.

Sechele grave, în cazul supravieţuirii
Schumacher a mai suferit un accident destul de serios care a provocat probleme cerebrale în 2009. Atunci, partea stângă a creierului a avut de suferit, dar sportivul s-a refăcut, fără să rămână cu sechele.
Acum, partea dreaptă a creierului este puternic afectată, iar sechelele cu care riscă să rămână în urma accidentului sunt foarte serioase.
Profesorul Johannes Peil, şeful clinicii sportive din Bad Nauheim, din Germania, al cărei pacient este Schumacher, face referire la accidentul din 11 februarie 2009 din Spania, când sportivul a suferit o comoţie cerebrală şi a avut două vertebre fracturate. Cu toate astea, nu au existat sechele.
Acum, profesorul se teme de consecinţele foarte grave ale afectării arteriale de pe partea dreaptă, unde artera este mai groasă decât în stânga. Refacerea va fi mult mai lentă acum decât la precedentul accident, iar asta este cea mai mică dintre temeri. Edemul cerebral persistent îngrijorează medicii, familia, apropiaţii şi fanii lui Michael Schumacher. Cu cât mai repede se va resorbi acesta, cu atât mai puţine sechele vor exista.

O avere colosală
Averea lui Michael Schumacher este colosală. Ea este estimată la 700 de milioane de euro, scrie JDD. Sumele în joc privind asigurările sunt deci colosale. Asiguratorii au tot interesul să demonstreze întreaga responsabilitate a fostului campion şi să susţină tezele apărate de Parchetul din Albertville, potrivit căruia Schumacher schia într-o zonă din afara pistei şi de către experţi şi staţiunea de schi, care invocă viteza cu care acesta schia, mai scrie sursa citată.
În sfârşit, dincolo de toate calculele meschine ale asiguratorilor, dincolo de toate veştile mai mult sau mai puţin îngrijorătoare dinspre salonul de terapie intensivă unde Schumacher se află în comă artificială, presa germană aminteşte şi un detaliu de culoare: mai multe maşini ale presei străine, în special posturi de televiziune, aflate în faţa spitalului din Grenoble, unde se află pacientul, au fost sparte de hoţi.

×
Subiecte în articol: michael schumacher