NASA a anunţat, ieri, că a descoperit cu ajutorul telescopului spaţial Kepler prima exoplanetă telurică ce are o mărime apropiată de cea a Terrei.
Cu o orbită mult prea apropiată de steaua ei pentru a putea fi locuibilă, noua planetă, denumită Kepler 10b, este prima din cele 500 de planete descoperite, începând din 1995, în afara sistemului nostru solar, care este telurică - celelalte fiind în principal gazoase.
Kepler 10b este totodată prima exoplanetă telurică cu o mărime apropiată de cea a Terrei, având un diametru de 1,4 ori mai mare decât cel terestru şi o masă de 4,6 ori mai mare, au precizat astronomii americani, participanţi la programul spaţial Kepler.
Kepler 10b orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru, denumită Kepler-10, aflat în constelaţia Lebedei, la o distanţă de 560 de ani-lumină de Terra (un an lumină reprezintă echivalentul a 9.460 de miliarde de kilometri).
În septembrie, astronomii de la Universitatea California din Santa Cruz au anunţat că au descoperit o exoplanetă telurică şi probabil locuibilă, deoarece este situată la o distanţă potrivită de steaua ei, care permite existenţa unor valori de temperatură la care apa se menţine în stare lichidă. Însă această descoperire nu a putut fi confirmată de alţi cercetători care au detectat o eroare în timpul procesului de analiză a datelor.
Pentru astronomi, o exoplanetă este "potenţial locuibilă" atunci când ea permite existenţa vieţii. Însă acest lucru nu înseamnă neapărat că oamenii pot trăi confortabil pe o astfel de planetă.
Însuşirea unei planete de a fi "locuibilă" depinde de numeroşi factori, cei mai importanţi dintre aceştia fiind prezenţa apei în stare lichidă şi existenţa unei atmosfere.
Descoperirea acestei exoplanete a fost prezentată în cadrul conferinţei anuale organizată de American Astronomical Society, organizată în această săptămână în oraşul american Seattle.
Lansat în 2009 de NASA, telescopul spaţial Kepler va analiza timp de cel puţin trei ani şi jumătate peste 100.000 de stele asemănătoare Soarelui, care se găsesc în constelaţia Lebedei şi în constelaţia Lirei. Misiunea principală a telescopului Kepler este de a descoperi în galaxia noastră, Calea Lactee, acele planete-surori ale Terrei care pot găzdui forme de viaţă.