Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Kremlinului să înceteze sprijinul pentru separatiștii pro ruși din estul Ucrainei și să-și “retragă forțele și echipamentele militare” din această țară, inclusiv din Crimeea, anexată în martie 2014
“Rusia trebuie să înceteze să-i mai sprijine pe rebelii separatiști și să-și retragă forțele și echipamentele militare de pe teritoriul ucrainean”, a declarat Stoltenberg, ieri, în a doua și ultima zi a reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice. Marți dimineață, aceștia avuseseră o întrevedere cu omologul lor ucrainean, Stepan Poltorak. “Aliații nu recunosc și nu vor recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii” de către Rusia și “vom continua să cerem Moscovei să înceteze destabilizarea Ucrainei”, a spus șeful NATO. Sprijinul Rusiei pentru separatiști ia forme diferite. Potrivit secretarului general al Alianței, Moscova “oferă ajutor material în echipamente, arme, precum și diverse forme de consiliere și asistență”. “Rușii concentrează trupe de-a lungul frontierei ucrainene și oferă sprijin direct în interiorul Ucrainei', a afirmat Stoltenberg, precizând că “Rusia continuă consolidarea militară în Crimeea”. El a spus că, în estul Ucrainei, “încălcări ale încetării focului au loc zi de zi și observatorii OSCE sunt împiedicați permanent în activitatea lor de supervizare a aplicării armistițiului”. Acordurile de la Minsk, încheiate pentru a pune capăt conflictului, “rămân singura modalitate de a găsi o soluție durabilă” la conflictul din Ucraina, a adăugat Stoltenberg.
Soldați bulgari în România
Bulgaria este pregătită să ia parte la brigada terestră multinațională a NATO din România, a declarat ministrul bulgar al apărării, Nicolai Nencev, la aceiași reuniune. Citat de televiziunea publică bulgară BNR, el susține că Sofia ar putea trimite 400 de militari pentru antrenamente și exercițiile comune. Statele NATO au fost de acord cu amplasarea, prin rotație, a patru batalioane multinaționale în fiecare dintre statele baltice și Polonia și “constituirea unei prezențe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat”, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinațională desfășurată în România. Concomitent, ministrul ucrainean al apărării a declarat, ieri, că și țara sa e gata să sprijine brigada din România.
Moscova a negat implicarea directă de partea rebelilor din Ucraina, în conflictul soldat până acum cu peste 9.300 de morți, declanșat în primăvara anului 2014.