x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oamenii de știință polonezi au descoperit o genă care dublează riscul de îmbolnăvire gravă de COVID-19

Oamenii de știință polonezi au descoperit o genă care dublează riscul de îmbolnăvire gravă de COVID-19

14 Ian 2022   •   09:40
Oamenii de știință polonezi au descoperit o genă care dublează riscul de îmbolnăvire gravă de COVID-19

Oamenii de știință polonezi au descoperit o genă despre care spun că dublează riscul de a îmbolnăvire gravă de COVID-19, o descoperire care, speră ei, ar putea ajuta medicii să identifice persoanele care prezintă cel mai mare risc de a se suferi de această boală, relatează Reuters.

Cercetătorii speră că identificarea celor care prezintă cel mai mare risc îi va încuraja să se vaccineze și le va oferi acces la opțiuni de tratament intensiv în cazul unei infecții.

"După mai mult de un an și jumătate de muncă a fost posibilă identificarea unei gene responsabile de predispoziția de a ne îmbolnăvi grav (de coronavirus)", a declarat ministrul Sănătății, Adam Niedzielski.

"Acest lucru înseamnă că în viitor vom putea identifica persoanele cu o predispoziție de a suferi grav de COVID."

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Bialystok au descoperit că gena este al patrulea cel mai important factor care determină cât de grav suferă o persoană de COVID-19, după vârstă, greutate și sex.

Gena este prezentă la aproximativ 14% din populația poloneză, în comparație cu 8-9% în întreaga Europă și 27% în India, a declarat Marcin Moniuszko, profesorul responsabil de proiect.

În noiembrie, oamenii de știință britanici au declarat că au identificat o versiune a unei gene care poate fi asociată cu un risc dublu de insuficiență pulmonară cauzată de COVID-19.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: genă COVID-19