x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oamenii de ştiinţă ruşi, CONSTERNAŢI! Ce au descoperit experţii în CEL MAI ADÂNC şi CEL MAI VECHI lac din lume (VIDEO)

Oamenii de ştiinţă ruşi, CONSTERNAŢI! Ce au descoperit experţii în CEL MAI ADÂNC şi CEL MAI VECHI lac din lume (VIDEO)

09 Sep 2014   •   11:37
Oamenii de ştiinţă ruşi, CONSTERNAŢI! Ce au descoperit experţii în CEL MAI ADÂNC şi CEL MAI VECHI lac din lume (VIDEO)

Lacul Baikal, cel mai adânc şi mai vechi lac de pe glob, se transformă într-o mlaştină! Concluzia uluitoare aparţine ecologiştilor ruşi care avertizează că tone de deşeuri sunt aruncate fără milă în cea mai mare rezervă de apă dulce din lume, scrie Russia Today.

Una dintre minunile naturale ale lumii a devenit o sursă de ştiri din ce în ce mai alarmante.

O expediţie recentă a scos la iveală faptul că 160 de tone de deşeuri lichide ajung în "Ochiul albastru al Siberiei", aşa cum mai este denumit lacul Baikal. Localnicii s-au plâns ecologiştilor că deşeurile din canalele de scurgere ajung cu uşurinţă în lac şi că numărul tot mai mare de turişti care vin in zonă contribuie la poluarea acestei perle naturale a Rusiei.

Experţii spun consternaţi că, din cauza poluării, în lac au apărut plante precum Spirogyra sau Elodea Canadensis, care nu au mai crescut niciodată în lacul Baikal.

O altă sursă importantă de poluare a lacului este combinatul de celuloză de la Baikalsk. Greenpeace anunţa în urmă cu trei ani, că uzina a deversat în Baikal câte 100.000 de metri cubi de apă poluată pe an, de la punerea ei în funcţiune, în 1966.

La sfârşitul anului trecut, Guvernului rus a luat decizia închiderii combinatului, pe locul acestuia urmând să fie construit centrul expoziţional Rezervaţiile Naturale ale Rusiei.

Potrivit autorităţilor, combinatul îşi va sista total activitatea în 2015.

Lacul Baikal este cel mai adanc lac din lume

Lacul Baikal se afla in sudul Siberiei, in Rusia, si este numit si ‘Ochiul albastru al Siberiei’. Contine mai multa apa decat toate Marile Lacuri din America de Nord la un loc. La 1.637 de metri adancime, Lacul Baikal este cel mai adanc lac din lume si cel mai mare lac de apa dulce din lume ca volum, detinand 20% din toata apa dulce de pe glob. Cu toate acestea, contine mai putin de o treime din apa din Marea Caspica, cel mai mare lac din lume ca suprafata. Lacul Baikal s-a format intr-o veche vale de rift, de aceea este lung si in forma de C, cu o suprafata de 31.500 km², mai putin decat Lacul Superior sau Lacul Victoria. Baikal gazduieste peste 1.700 de specii de plante si animale, dintre care doua treimi nu se mai gasesc nicaieri in lume si a fost declarat Monument de Patrimoniu Cultural UNESCO in 1996. Avand peste 25 de milioane de ani, este cel mai vechi lac din lume.


×