Mircea Geoană s-a aflat săptămâna trecută la Washington, D.C., pentru prima dată anul acesta. Geoană a subliniat că premierul Victor Ponta va efectua o vizită la Washington cât de curând, în timp ce demararea lucrărilor de la Deveselu, pentru scutul antirachetă, l-ar putea avea ca invitat pe secretarul Apărării americane.
Șeful comisiei de politică externă a Senatului este probabil primul oficial român care l-a felicitat față în față pe John Kerry pentru noua sa funcție în fruntea diplomației americane. Mircea Geoană l-a întâlnit pe secretarul de Stat american la o ceremonie anuală religioasă ce are loc la Washington, numită ”National Prayer Breakfast”, unde reprezentanți din peste 150 de țări sunt invitați să participe.
Geoană a vorbit cu Kerry
”Am vorbit cu John Kerry, fostul meu omolog în calitate de şef pe politică externă din Senat, dar şi cu Nancy Pelosi, liderul democrat din Camera Reprezentanților”, a spus Geoană pentru Jurnalul Național. Mircea Geoană a precizat că discuțiile au fost protocolare.
Geoană a avut programate întâlniri la Pentagon, unde a discutat despre demararea lucrărilor la Deveselu pentru scutul antirachetă cât mai repede anul acesta. Senatorul crede că, datorită prietenilor pe care îi are România în cadrul Ministerului de Apărare american, este foarte posibil ca demararea lucrărilor de la Deveselu să îl aibă ca invitat principal chiar pe viitorul şef al Pentagonului, Chuck Hagel, dacă /și după ce acesta va fi confirmat în Senatul american.
Obama trebuie să vină la Bucureşti
S-a mai discutat de asemenea despre o vizită cât de rapidă a prim-ministrului român, Victor Ponta, la Washington, deşi Geoană nu a putut indica cu precizie o dată la care acest lucru se va întâmpla. La fel, Geoană este convins că Barack Obama, preşedintele american, va efectua o vizită în România în cursul actualului mandat prezidențial.
Întrebat de evoluția relației România-SUA, senatorul român a insistat că ”acele temeri care au existat, că America s-ar îndepărta ca interes de zona noastră, nu se justifică. România are o relevanță strategică foarte ridicată” pentru Statele Unite, a subliniat Geoană, însă aceeaşi relevanţă trebuie să se dubleze şi în dreptul colaborării economice, mai ales în zona agro-businessului, a spus el.
Turbulențele politice din ”vara fierbinte” din România nu au rămas fără ecou în rândul oficialilor americani, a admis Geoană. Însă senatorul român a spus că acele probleme au început să se dizolve şi că lucrurile au început să se normalizeze.
Accent pe Visa Waiver
În discuția sa cu mass media, Geoană a dorit să puncteze în mod special situația programului de Visa Waiver. În urmă cu câteva zile comunitatea polonezilor din America a depus un proiect legislativ în Congresul American, asemănător cu cel existent la nivel național, pentru eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii polonezi. Geoană a spus că această comunitate este foarte activă în special pe problema Visa Waiver şi că la rândul lor, românii din Statele Unite trebuie să-şi unească forțele cu polonezii şi cehii pentru a face lobby împreună în acest sens.
”Românii din America trebuie să facă lobby pentru românii de acasă, pentru a fi tratați ca orice alți cetățeni din Europa Centrală”, a spus Geoană. Un grup de prietenie între senatul României şi Senatul american se va forma în următoarele zile, grup ce va avea misiunea, între altele, să facă lobby pentru aprobarea programului Visa Waiver.
Parteneriat multilateral
Despre programul Visa Waiver a vorbit şi ambasadorul României la Washington, Adrian Vierița. El a precizat exclusiv pentru Jurnalul Național că dorința, visul pe care îl are şi pe care îl doreşte realitate este rezolvarea situației aşa încât românii să circule liber în SUA. Vieriţa a mai spus că parteneriatul România-SUA trebuie să se dezvolte nu doar pe latura stretegică din punct de vedere militar, ci pe toate planurile, în special pe cel academic.
”Avem o colaborare foarte bună în plan politic şi militar după cum se cunoaşte, avem o colaborare extraordinară în cadrul NATO, în teatrele de operație, în tot ceea ce înseamnă problematica de securitate. Ceea ce îmi doresc este ca acest lucru să fie replicat şi în planul relațiilor umane, în schimburile dintre oameni, în schimburile academice şi, bineînțeles, în domeniul relațiilor economice şi al investițiilor”, a subliniat ambasadorul României la Washington.
Ce spune fostul ambasador Gitenstein
Despre numirea noului șef al diplomației americane, John Kerry, care a înlocuit-o pe Hillary Clinton, a comentat și fostul ambasador SUA la București, Mark H. Gitenstein.
”Faptul că John Kerry a devenit secretarul Departamentului de Stat nu va afecta relația noastră cu România, ci va fi o relație la fel de puternică ca şi până acum. Interesul instituțional între România şi SUA nu este condiționat de cine este secretarul de Stat sau cine este ambasadorul american. Interesele şi valorule noastre sunt foarte similare”. Gitenstein a insistat:”România a devenit importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, în special în momentul în care Statele Unite şi NATO au hotărât amplasarea scutului antirachetă în România, iar aceea a fost o decizie luată în principal în baza încrederii pe care o avem în România.”
Citește pe Antena3.ro