x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Organizații ale jurnailiștilor cer anchetă amănunțită a asasinării jurnalistei implicate în ancheta Panama Papers

Organizații ale jurnailiștilor cer anchetă amănunțită a asasinării jurnalistei implicate în ancheta Panama Papers

17 Oct 2017   •   16:00
Organizații ale jurnailiștilor cer anchetă amănunțită a asasinării jurnalistei implicate în ancheta Panama Papers

Organizaţii ale jurnaliştilor au cerut marţi o anchetă completă în cazul asasinării unei jurnalistei de investigaţii din Malta implicată în scandalul Panama Papers şi au calificat acest act drept 'un atac clar la adresa libertăţii presei', relatează DPA. 

Daphne Caruana Galizia, 53 de ani, bloger, jurnalist şi critic vocal al guvernului, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub maşina în care se afla, chiar la câţiva metri de locuinţa ei din Malta. 

Dezvăluirile făcute de Caruana Galizia în legătură cu scurgerea masivă de informaţii cunoscută sub numele de Panama Papers - scandal în care au fost implicaţi doi membri ai cabinetului maltez - au condus la organizarea de alegeri anticipate în iunie. 

'Uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia lasă comunitatea jurnaliştilor în stare de şoc', a declarat Philippe Leruth, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor. 

'Cerem investigaţii imediate în acest caz deoarece acest asasinat este un atac clar împotriva libertăţii presei', a subliniat Philippe Leruth. 

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) s-a declarat 'înspăimântată' de acest asasinat. 'Această crimă şi circumstanţele sale trebuie investigate rapid şi complet, a declarat, la rândul său, directorul EFJ, Mogens Blicher Bjerregard. 

În februarie, EFJ a criticat îngheţarea conturilor bancare ale jurnalistei Caruana Galizia şi a condamnat diferite calomnii lansare la adresa ei de către oficiali guvernamentali din Malta. 

În aprilie anul trecut, guvernul maltez condus de Joseph Muscat a reuşit să supravieţuiască unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie, în urma altor dezvăluiri legate de scandalul 'Panama Papers' în care era implocat ministrul energiei din Malta. 

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de 'Panama Papers', au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Potrivit Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume, scrie AGERPRES.

Julian Assange oferă recompensă de 20.000 de euro pentru orice informație legată de acest asasinat.

×