Uciderea lui Ossama ben Laden reaprinde controversele cu privire la presupusa existenţă a unei închisori a CIA în România. Postul de televiziune CBS a relatat că informaţii-cheie care au dus la uciderea liderului Al-Qaeda au provenit de la membri ai reţelei teroriste capturaţi şi "găzduiţi" în centre de detenţie ale CIA din România şi Polonia. Prin interogatoriile desfăşurate în aceste închisori secrete, anchetatorii au aflat de la Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001, numele unui apropiat al lui Ben Laden care îi servea acestuia drept curier, transmiţându-i mesajele. Luând urma curierului, serviciile secrete americane au putut da de "bârlogul" liderului terorist. CIA a obţinut informaţii similare de la succesorul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Cei doi suspecţi membri situaţi la vârful reţelei teroriste ar fi fost închişi în România şi Polonia, potrivit CBS.
Lichidarea lui ben Laden va readuce în prim-plan dezbaterile privind metodele de interogare aplicate în cazul suspecţilor de terorism. Mass-media internaţionale scriu că atât Khaled Sheikh Mohammed, cât şi Al-Libi au fost supuşi torturii în centrele de detenţie ale CIA, dar şi la baza de la Guantanamo, unde au fost transferaţi ulterior. Oficialii americani au recunoscut că informaţiile au fost obţinute prin ceea ce ei numesc "tehnici dure de interogare în stadii incipiente de detenţie". Câteva exemple: simularea înecului ("waterboarding"), privarea de somn sau expunerea prelungită la frig şi la muzică zgomotoasă.
Cele mai recente informaţii cu privire la participarea României la programul închisorilor secrete datează din august 2010. La acel moment, agenţia AP scria că centrul de detenţie de pe teritoriul românesc se afla chiar în Bucureşti şi fusese denumit "Britelite". Aici ar fi ajuns mai mulţi suspecţi de terorism, printre care şi Sheikh Mohammed. În 2009, fostul şef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo, declara pentru The New York Times că un imobil renovat aflat pe o stradă aglomerată din Bucureşti a servit drept închisoare secretă a CIA. Şase deţinuţi ar fi ajuns, pe rând, în acest centru. România a fost indicată ca fiind una dintre ţările care au găzduit închisori CIA încă din 2005, când programul închisorilor secrete a fost deconspirat. (Irina Cristea)
Nicolai: Se "joacă" pentru contracararea unor atacuri ale Al-Qaeda
Nu au existat baze secrete americane în România. Nu au existat facilităţi pentru deţinerea de prizonieri altele decât cele penitenciare (reale, secrete, ad-hoc, clădiri utilizabile în formă improvizată în acest scop). Nu au existat persoane deţinute, cu sau fără acte în sistemul penitenciar care ar fi putut fi asimilate prizonierilor. Escalele făcute de anumite avioane americane pe teritoriul românesc nu au avut nimic în comun cu posibile transporturi ilegale de prizonieri. Sunt concluziile comisiei parlamentare de anchetă care în 2006-2007 a investigat acuzaţiile privind existenţa unor centre de detenţie ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României. Liberala Norica Nicolai, care a condus comisia de anchetă, cataloghează şi azi drept "speculaţii" informaţiile reluate de presa americană privind închisorile CIA din România. "În acest moment, toată lumea va încerca să joace cu privire la informaţiile care au dus la moartea lui Ben Laden, pe diverse spaţii, pentru a contracara eventualele răzbunări ale reţelei Al-Qaeda. Cei care ştiu foarte bine ce s-a întâmplat, cum a fost interceptat, monitorizat şi prins, sunt americanii", a declarat ieri Norica Nicolai, adăugând că SUA nu puteau să declanşeze o astfel de operaţiune dacă nu aveau informaţii din Pakistan. Întrebată dacă riscul de atacuri teroriste este mai mare pentru România dacă informaţia din presa americană se va dovedi veridică, Norica Nicolai a replicat: "Riscul terorist e potenţial pentru toată lumea, nu numai în Europa, ci şi în SUA. Fără îndoială, în tradiţia acestei organizaţii, răzbunările teroriste vor veni". (Aniela Nine)
Foşti miniştri ai Apărării neagă existenţa închisorilor CIA
Informaţiile publicate de presa americană au fost negate, o dată în plus, şi de doi foşti miniştri ai Apărării, Teodor Atanasiu şi Ioan Mircea Paşcu. În privinţa posibilelor informaţii de origine românească ce ar fi dus la prinderea lui ben Laden, Atanasiu spune că acestea probabil au venit de la serviciile de informaţii româneşti. Teodor Atanasiu s-a declarat surprins de reapariţia, cu o frecvenţă anuală, a subiectului închisorilor CIA din România, care nu au existat. "Au fost comisii parlamentare de anchetă, comisii europene de anchetă, anchete ale ONG-urilor din Europa şi America şi nu au descoperit astfel de închisori. (…) Declar clar şi răspicat că, din toate cunoştinţele mele, nu există închisori CIA în România şi nici nu au fost", a spus deputatul PNL. El a arătat că este puţin probabil să fi apărut informaţii din interiorul României care să fi condus la prinderea lui Ben Laden, dar a admis că este posibil să fi apărut informaţii de la serviciile româneşti, care sunt în teatrele de operaţii externe. Şi fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu, în prezent vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, a apreciat drept "speculaţii" informaţiile privind centrele CIA din România. "Eu unul am fost vizat că personal, fără cunoştinţa conducerii statului român, a Guvernului, a armatei, am organizat această chestiune, prin relaţiile mele personale cu CIA. Există multe speculaţii aici", a declarat Paşcu. El a menţionat că, din informaţiile sale, România nu a găzduit închisori secrete. "Cert este că în Polonia, din câte ştiu, a existat o asemenea bază, în timp ce în România n-a existat", a afirmat Paşcu la RFI. "Eu am fost ministru al Apărării. Bineînţeles că nu tot ce se organiza – mai ales că asta era o operaţiune care ţinea de servicii – trebuia să cunoască şi ministrul Apărării, dar, în orice caz, eu îi cred pe cei doi preşedinţi când au negat existenţa unor asemenea centre pe teritoriul României. Am discutat şi eu cu oameni care au fost implicaţi şi care mi-au spus că asemenea centre n-au existat în România", a spus Ioan Mircea Paşcu. (Aniela Nine)