x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Palestinienii vor să dea în judecată Marea Britanie pentru Declaraţia Balfour de acum un secol

Palestinienii vor să dea în judecată Marea Britanie pentru Declaraţia Balfour de acum un secol

27 Iul 2016   •   13:40
Palestinienii vor să dea în judecată Marea Britanie pentru Declaraţia Balfour de acum un secol

Liderii palestinieni vor da în judecată Marea Britanie pentru Declaraţia Balfour din urmă cu 100 de ani, a declarat un oficial de rang înalt miercuri, precizând că deja au fost făcute pregătiri în acest sens, relatează DPA.

Ministrul britanic de externe Arthur Balfour le-a promis liderilor comunităţii evreieşti într-o scrisoare datată 2 noiembrie 1917 o patrie pentru evrei în Palestina, provocând proteste ale locuitorilor palestinieni arabi.

Ministrul de externe Riyad Malki a declarat luni că Autoritatea Palestiniană a decis ca, în contextul în care aniversarea a 100 de ani pentru declaraţie se apropie, să dea în judecată Marea Britanie pentru prejudiciul provocat poporului palestinian.

El a anunţat această decizie în cadrul unui discurs susţinut în numele preşedintelui Mahmoud Abbas la un summit arab din capitala Mauritaniei, Nouakchott.

Riyad Malki a declarat într-un interviu difuzat miercuri de Vocea Palestinei că a aruncat 'o bombă' la summit pentru a vedea cum vor reacţiona ţările arabe şi lumea întreagă.

'Am aruncat o bombă şi aşteptăm să vedem reacţiile', a spus el, explicând că Autoritatea Palestiniană nu a făcut încă paşi concreţi în acest sens, dar că studiază toate opţiunile.

Malki a spus că ceea ce i-a determinat pe palestinieni să dea în judecată Marea Britanie după 100 de ani este informaţia că oficialii britanici se pregătesc să sărbătorească evenimentul, fără a ţine cont deloc de impactul negativ asupra poporului palestinian.

El a anunţat că procesul de pregătire al acţiunii ar mai putea dura ceva timp, dar a precizat că Autoritatea Palestiniană are intenţii 'serioase' în ceea ce priveşte acţiunea judecătorească împotriva Marii Britanii.

AGERPRES

×