x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc va locui într-un apartament cu două camere şi va mânca la cantină

Papa Francisc va locui într-un apartament cu două camere şi va mânca la cantină

27 Mar 2013   •   14:00
Papa Francisc va locui într-un apartament cu două camere şi va mânca la cantină

Papa Francisc a decis să refuze cazarea în Palatul Apostolic de la Vatican, unde au locuit toţi papii din ultima sută de ani, preferând un apartament de două camere dintr-un imobil construit special pentru cazarea preoţilor veniţi în vizită la Vatican. Papa a refuzat şi un bucătar personal, spunând că va folosi cantina imobilului în care stă.

Această decizie întăreşte reputaţia de papă auster pe care Francisc a căpătat-o deja. Ca arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio (actualul papă Francisc) refuzase, de asemenea, cazarea în palatul episcopal, preferând un apartament modest în care îşi gătea singur mesele.

Începând cu Pius al X-lea, care a fost suveran pontif în perioada 1903 - 1914, papii au ocupat ultimul etaj al Palatului Apostolic din Vatican, beneficiind de mai mult de 10 camere, dependinţe pentru servitori şi o terasă care oferă o panoramă asupra întregii Rome.

Papa Francisc a preferat însă un apartament în clădirea Domus Santa Marta, un imobil construit pe vremea lui Ioan Paul al II-lea, ce serveşte drept reşedinţă pentru preoţii aflaţi în vizită la Vatican şi care este folosit şi pentru cazarea cardinalilor în timpul conclavului de alegere a noului papă.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Frederico Lombardi, spune că nu se ştie încă dacă Francisc va rămâne acolo pe toată durata pontificatului.

"Suntem încă într-o perioadă în care încercăm să ne acomodăm cu noua situaţie", a declarat Lombardi.

Papa Francisc va folosi, însă, biblioteca de la etajul doi al Palatului Apostolic pentru a primi vizite oficiale şi se va adresa mulţimii de la fereastra Palatului duminica.

Cât priveşte mesele, papa va merge la cantina clădirii Domus Santa Marta, unde va mânca alături de preoţii veniţi în vizită sau de locatarii permanenţi.

Pe de altă parte, o locuinţă mult mai mare este renovată, în prezent, la Vatican, pentru a-l găzdui pe papa emerit Benedict al XVI-lea. 

×
Subiecte în articol: papa francisc jorge bergoglio