O dezbatere pe tema alegerilor din România la un post de radio marocan anunţă că USL vrea să îndepăteze ţara de NATO!
“Câştigătorul alegerilor din România, Victor Ponta, l-a îndemnat miercuri pe inamicul său nr. 1, preşedintele Traian Băsescu, să-i recunoască victoria şi să-l renumească în funcţia de premier pentru a împiedica ţara să se cufunde din nou în turbulenţe politice”, relatează agenţia de presă Reuters.
“Mă aştept ca preşedintele Băsescu să respecte Constituţia şi voinţa românilor”, a declarat Ponta pentru Reuters, răspunzând în scris întrebărilor adresate de agenţie. “Dacă alege o cale diferită, ameninţă România cu instabilitatea într-un moment foarte delicat'', a precizat Ponta. “Uniunea Social-Liberală (USL) este blocată într-o luptă pentru putere cu Băsescu, fost căpitan de navă care spune lucrurilor pe nume şi care a declarat că nu îl va mai numi din nou pe avocatul de 40 de ani”, notează Reuters.
“Orice impas în formarea viitorului Guvern ar putea lăsa România, care se zbate din greu să iasă dintr-o recesiune profundă, fără cârmă săptămâni întregi şi ar putea amâna discuţiile pentru un nou fond de salvare de la FMI, odată ce va expira acordul de precauţie de 5 miliarde de euro la începutul anului viitor”, mai scrie sursa citată. “Înainte de alegeri, Ponta a fost deja al treilea premier din acest an. Protestele de stradă la adresa austerităţii şi corupţiei într-o ţară în care 3% dintre oameni trăiesc cu mai puţin de 40 de dolari pe zi au contribuit la răsturnarea predecesorilor săi”, subliniază Reuters.
Având în vedere victoria clară de duminică, relevă Reuters, va fi dificil pentru preşedinte să numească altă persoană decât Ponta, fără a părea că subminează Constituţia şi statul de drept, fapt care ar putea determina USL să încerce să-l suspende din nou.
Cotidianul german Junge Welt subliniază că “USL şi-a asigurat majoritatea absolută, însă războiul pentru putere va continua”. Într-o analiză intitulată “Contraatacul lui Ponta”, Tomasz Konicz este circumspect în privinţa aplanării conflictului dintre Ponta şi Băsescu. “Rămâne de văzut dacă acesta a fost ultimul act al luptei pentru putere dintre preşedintele autoritar şi câştigătorul alegerilor. Băsescu refuză să îl numească pe Ponta premier acuzându-l că e un eurosceptic. De partea cealaltă, USL îl ameninţă pe Băsescu cu o nouă suspendare. Lipsa de popularitate a preşedintelui Băsescu şi a partidului său a rezultat dintr-o dictatură de austeritate impusă de FMI şi Bruxelles, care a dus la o sărăcire continuă a României. Acesta este şi motivul succesului zdrobitor al USL la alegeri”, notează Konicz.
Site-ul israelian Arutz Sheva scrie despre “cum caută Băsescu modalităţi de a evita să-l nominalizeze din nou premier pe duşmanul său de moarte”, iar “victoriosul Ponta încã trebuie să lupte cu preşedintele care i se opune”. “În mod normal, nişte alegeri care se traduc printr-o victorie zdrobitoare cu 60% la 17% ar trebui să producă certitudine politică, pentru a nu spune mai mult, dar acesta nu este şi cazul României”, notează Amiel Ungar în analiza sa, care face referire la dorinţa preşedintelui Băsescu de a numi o altă persoană decât pe Victor Ponta în funcţia de prim-ministru. “Ponta a avertizat deja că s-ar putea supune din nou la vot destituirea preşedintelui, dacă acesta încearcă să ignore rezultatul votului. El este convins că de data aceasta va beneficia de susţinerea Uniunii Europene, având în spate un vot democratic. Ponta negociază, de asemenea, cu un partid care reprezintă minoritatea ungară. Dacă reuşeşte să le câştige susţinerea, va obţine majoritatea necesară de două treimi pentru a face schimbările constituţionale pentru a-l scurtcircuita pe preşedinte”, este de părere jurnalistul de la Arutz Sheva.
Cotidianul comuniştilor francezi, L’Humanite, scrie şi el despre alegerile legislative din România, într-un articol intitulat “În România, punct şi de la capăt”, prevestind o “coabitare furtunoasă” între coaliţia de centru-stânga, câştigătoare a alegerilor, şi preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu.
“După ce a ieşit slăbit de pe urma încercării ratate de destituire a şefului statului român, în iulie, şeful Guvernului a înregistrat acum un punct contra inamicului său declarat, câştigând alegerile detaşat, acesta fiind un nou act în lupta dintre cei doi oameni politici care nici măcar nu-şi mai dau mâna în public”, notează L’Humanite.
“USL, alianţă paradoxală între stânga şi un Partid Liberal favorabil revenirii monarhiei, a câştigat alegerile. Opoziţia din Alianţa România Dreaptă (ARD), apropiată preşedintelui Băsescu, a înregistrat o înfrângere usturătoare, fiind sancţionată pentru că a impus ţării una dintre cele mai severe cure de austeritate din Europa”, crede jurnalistul Damien Roustel de la L’Humanite. Pentru acesta, “invitatul-surpriză la acest scrutin este formaţiunea populistă a realizatorului de televiziune Dan Diaconescu, ajuns pe locul al treilea”. “Rata de participare la vot n-a fost decât de 41,6%, semn al nemulţumirii românilor faţă de o clasă politică discreditată de cazuri de corupţie şi scandaluri. Ultimul dintre ele se referă la nominalizarea viitorului premier, prerogativa preşedintelui. Băsescu a lăsat să se inţeleagă că va refuza să-l numească din nou pe Ponta. Acesta din urmă îşi ascute armele şi intenţionează să organizeze un referendum pentru a schimba Constituţia. Scopul manevrei: ca şeful partidului care câştigă alegerile să devină automat premier. Între timp, românii mai strâng un pic cureaua”, comentează L’Humanite.
“Victorie fără drept de apel pentru Ponta”, anunţă Radio Canada, care explică rata de sub 50% de participare la vot a românilor prin lehamitea faţă de scandalurile politice şi afirmă că preşedintele Băsescu nu mai are de ales în materie de nominalizare a premierului, dacă nu vrea continuarea crizei politice intr-o Românie minată de criza economică.
În fine, trimisul special la Bucureşti al publicaţiei Courrier des Balkans, Julia Beurq scrie despre cele două referendumuri organizate duminică în ţara noastră, în paralel cu alegerile legislative. Cele două consultări populare, care se refereau la chestiuni legate de mediu, unul despre exploatarea gazelor de şist şi celălalt despre exploatarea minieră de la Roşia Montană, au fost invalidate din cauza participării insuficiente la vot. “Potrivit Biroului Electoral Alba, 62,4% dintre votanţi au spus DA pentru exploatarea minieră de la Roşia Montana iar 35% NU, participarea slabă la votul de aici explicându-se prin faptul că organizaţiile de protecţie a mediului au militat pentru boicotarea referendumului”, scrie Courrier des Balkans. “În localităţile din judeţul Constanţa, însă, unde s-a votat in privinţa exploatării gazelor de şist, participarea a fost insuficientă şi referendumul invalidat, dar majoritatea votanţilor răspunseseră NU la întrebarea de pe buletinele de vot”, mai subliniază sursa citată.
În Maroc, Luxe radio a organizat o dezbatere pe tema alegerilor parlamentare româneşti, construită pe ideea care i-a şi dat titlul:”Băsescu, singur contra tuturor”. Numele preşedintelui României n-a fost pronunţat tocmai ca la carte, el devenind “Băşescu” pe tot parcursul discuţiei. Moderatoarea şi invitaţii au subliniat că “odată cu aceste alegeri şi victoria USL, se lansează un nou episod al unei adevărate saga pe care o trăieşte România din vară. Totul a început acum şase luni, după tentativa de destituire a şefului statului. Din păcate, alegerile parlamentare care au instaurat din nou această coaliţie de stânga nu vor face ca situaţia să se îimbunătăţească, ci din contră”, au fost de acord moderatoarea şi invitaţii săi. Pentru că, au spus aceştia, “în ciuda popularităţii lui Ponta, acesta nu pare să fie deloc printre opţiunile preşedintelui pentru postul de premier. Băsescu îi reproşează lui Ponta dublul discurs în privinţa valorilor europene, numeroasele scandaluri, în special legate de corupţie, care au izbucnit în jurul său. Dar mai ales, ceea ce-l jenează, îl îngrijorează şi agită pe Băsescu este faptul că se simte în pericol. Să reamintim că USL s-a aflat la originea tentativei de debarcare a sa. El se teme, deci, de ceea ce ar putea decurge din această super-majoritate de care va dispune USL, care şi-a pus deja ca prioritate modificarea Constituţiei”, au căzut de acord participanţii la dezbatere. Unul dintre ei, doct, a vorbit însă despre cum va duce USL România spre Rusia şi cum o va îndepărta de valorile europene, ajungând până la a lansa cu nonşalanţă următoarele: “USL este prorus, iar de cealaltă parte este un partid prooccidental, iar filosofia USL este o apropiere sporită de Rusia şi o îndepărtare de NATO”!
Click pentru a urmări înregistrarea dezbaterii realizate la radioul marocan Luxe radio