Vizita premierului chinez Li Keqiang la Bucureşti “va aduce un suflu nou legăturilor de prietenie şi cooperare cu România şi, la nivel mai extins, cu ţările central şi est-europene (CEE), a declarat ambasadorul Chinei în România, Huo Yuzhen.
Vizita, prilejuită şi de participarea premierului chinez la cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est, este şi în atenţia presei străine.
“Premierul chinez, Li Keqiang, se va întâlni la Bucureşti cu 16 şefi de guverne din Europa Centrală şi de Est care doresc să atragă investiţii chineze”, comentau jurnaliştii de la cotidianul francez Liberation, în avanpremiera vizitei la Bucureşti a premierului chinez.
“Europa Centrală visează la China”
Li, primul şef de Guvern al Chinei care vizitează România în ultimii 19 ani, este însoţit de peste 200 de şefi de companii publice şi private, subliniază Liberation, care reaminteşte că schimburile comerciale dintre China şi ţările din regiune au trecut de la 2,2 miliarde de euro în 2000, la 30,2 miliarde în 2010.
Ungaria, unde investiţiile chineze s-au triplat din 2010, la 1,8 miliarde de euro, pare a fost partenerul favorit al Beijingului, comentează sursa citată, în articolul intitulat “Europa Centrală visează la China”. “România speră, la rândul ei, să semneze contracte în valoare de mai multe miliarde de euro. În Bulgaria, grupul Great Wall Motor a deschis o uzină de asamblare la începutul lui 2012, devenind primul fabricant de automobile chinez care lansează producţia în Europa”, scrie Liberation.
“Europa face ochi dulci Chinei”
Comentând despre întâlnirea premierului chinez cu cei 16 şefi de guverne, de la Bucureşti, şi site-ul francez challenges.fr afirmă că “Europa face ochi dulci Chinei”. “Acest summit economic Europa de Est-China intervine într-un moment în care Beijingul şi Uniunea Europeană (UE) au lansat săptămâna trecută negocieri privind un acord de investiţii care urmează să le asigure un mai bun acces reciproc la pieţele lor”, comentează challenges.fr.
Cotidianul britanic The Daily Telegraph a publicat un articol al premierului chinez. În acest articol, intitulat “China şi Europa vor beneficia de un parteneriat mai puternic”, Li Keqiang afirmă că ţara sa va continua să susţină integrarea europeană, pentru că o Europă unită, stabilă şi prosperă va fi un beneficiu pentru restul lumii, inclusiv pentru China”.
“Profitaţi de oportunităţi!”
Li precizează în articol că dezvoltarea Chinei va furniza oportunităţi unui număr de două miliarde de chinezi şi de europeni şi a îndemnat cele două părţi să profite de oportunităţile care li se arată.
El a citat foaia de parcus a viitoarei cooperări – agenda China-UE 2020 – elaborată cu ocazia celei de-a doua întâlniri între liderii chinezi şi europeni, care a avut loc la 21 şi 22 noiembrie, la Beijing, potrivit căreia cele două părţi vor să ridice la 1.000 de miliarde de dolari volumul comercial anual în 2020 şi să creeze mai multe oportunităţi de cooperare economică şi comercială.
O relaţie solidă
“România figurează printre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice cu China. În 1971, ea făcea parte dintre ţările membre ONU care au susţinut aderarea Chinei la ONU. Timp de mai multe decenii, popoarele celor două ţări au menţinut parteneriatul şi s-au susţinut de manieră solidă în momente cruciale.
China şi România aderă de totdeauna la principiile respectului reciproc, al beneficiilor reciproce, al egalităţii şi al neingerinţei în afacerile interne, ţinând cont de interesele lor şi de preocupările-cheie de o parte şi de alta”, comentează şi Radio China Internaţional.
Investiţii
“China şi România sunt actualmente într-un moment crucial pentru viitorul dezvoltării economiilor lor”, subliniază Radio China Internaţional. Postul de radio public chinez ţine să sublinieze că la cea de-a treia sesiune plenară a celui de-al 18-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), care s-a desfăşurat luna aceasta, a fost prezentat un plan de reforme globale pentru toate aspectele societăţii chineze.
“Reuniunea a transmis un mesaj clar: China va continua să atragă investiţii străine, iar firmele chineze se vor strădui să îşi extindă operaţiunile în străinătate. În timpul sejurului său în România, premierul chinez va reafirma angajamentul Chinei de a continua reformele şi de a asigura ţările regiunii de hotărârea sa de a continua promovarea cooperării lor economice”, potrivit sursei citate.
“Economiile Chinei şi României se bucură de o mare complementaritate. China deţine atuuri în domenii precum construcţia de infrastructuri, energie şi industria manufacturieră, în timp ce România, supranumită 'Grânarul Europei', posedă avantaje în agricultură”, mai scrie Radio China Internaţional pe site-ul său Internet.