x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele georgian, fără cel mai puternic opozant

Preşedintele georgian, fără cel mai puternic opozant

de Sînziana Stancu    |    14 Feb 2008   •   00:00
Preşedintele georgian, fără cel mai puternic opozant
Sursa foto: Zviad Nikolaishvili/

Oligarhul şi opozantul georgian Ba­dri Patarkaţişvili, acuzat de tentativă de lovitură de stat împotriva pre­şedintelui Mihail Saakaşvili, a mu­rit marţi noaptea, “în condiţii sus­pecte”, potrivit poliţiei din Londra, unde el trăia în exil

Oligarhul şi opozantul georgian Ba­dri Patarkaţişvili, acuzat de tentativă de lovitură de stat împotriva pre­şedintelui Mihail Saakaşvili, a mu­rit marţi noaptea, “în condiţii sus­pecte”, potrivit poliţiei din Londra, unde el trăia în exil, relatează BBC online. Avocatul său a confirmat moartea lui Patarkaţişvili prin­tr-o declaraţie făcută postului de te­le­viziune MzeTV, unde o asociată a oli­garhului, Nona Gaprindachvili, a adă­u­gat că o problemă cardiacă i-ar fi putut provoca decesul. Ieri, au­to­ri­tăţile londoneze au anunţat că vor autopsia cadavrul georgianului, pentru a stabili cauza exactă a morţii.

 

NELINIŞTIT. Considerat ca fiind cel mai bogat om din Georgia, Patarkaţişvili finanţa opoziţia georgiană şi s-a aflat în spatele manifes­ta­ţiilor din luna noiembrie, anul trecut, care contestau realegerea pre­şe­dintelui prooccidental Saa­ka­ş­vili şi au dus la declararea stării de ur­genţă, urmată de alegri anticipate, câş­tigate tot de preşedintele con­tes­tat, cu 53% din sufragii, în timp ce oli­garhul a obţinut doar 7%. Parchetul de la Tbilisi l-a acuzat apoi pe Patarkaţişvili de tentativă de lovitură de stat. La începutul anilor ’90, el s-a asociat cu unul dintre cei mai în­ră­iţi duşmani ai Kremlinului, ma­g­­natul rus Boris Berezovski – de ase­menea, în exil, la Londra –, consi­derat pe-atunci “eminenţa cenuşie” a fostului preşedinte Boris Elţin la con­ducerea Logovaz, societatea ce vin­dea maşini Lada. Patarkaţişvili era proprietarul principalului canal de televiziune al opoziţiei georgiene, Ime­diTV, ce făcea parte din grupul News Corp, al magnatului australian Rupert Murdoch.

×
Subiecte în articol: externe