x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul din Frankfurt i-a vizitat pe românii aflaţi în greva foamei

Primarul din Frankfurt i-a vizitat pe românii aflaţi în greva foamei

de Istvan Deak    |    03 Iul 2014   •   19:36
Primarul din Frankfurt i-a vizitat pe românii aflaţi în greva foamei

Situaţia celor şase muncitori români aflaţi în greva foamei fiindcă nu şi-au primit salariile pare departe de a fi încheiată. Primarul general al oraşului Frankfurt, Peter Feldmann (SPD), i-a vizitat în cursul zilei de miercuri pe muncitori şi a încercat să afle de la ei starea exactă a lucrurilor. “Este scandalos cum au fost trataţi muncitorii români pe şantierul Preungesheim. Aşa ceva nu corespunde cu oraşul nostru”, a declarat Feldmann, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cei şase muncitori sunt în greva foamei de aproape 10 zile fiindcă vor să atragă atenţia asupra situaţiei critice în care au ajuns. Ei acuză firma angajatoare Accent Bau GmbH că le-a plătit doar o parte infimă din salariul promis. “Primarul Feldmann a subliniat că obiectivul vizitei sale a fost de da încredere şi de a asigura spatele muncitorilor care protestează pe strada August-Schanz”, notează sursa citată. “Firma nu poate fi obligată să plătească salariile, dar ca oraş trebuie să arătăm că nu putem fi doar nişte privitori pasivi. O astfel de situaţie îţi lasă un gust amar”, a adăugat primarul.

“Accent, dă-ne banii”
Muncitorii l-au întâmpinat cu pancarte inscripţionate cu mesaje identice în limba germană: “Accent, dă-ne banii”. Limba germană nu o stăpânesc, astfel că discuţiile au fost intermediate de un translator. La întâlnire au fost prezenţi şi liderii sindicatelor muncitorilor din Frankfurt, Harald Fiedler (DGB) şi Ralf Helwerth (IG-Bau). Daţi afară de pe şantier şi interzişi pe alte şantiere, muncitorii români sunt adăpostiţi de IG-Bau. “Încercăm să stabilim cât mai repede o legătură cu conducerea Accent GmbH. Până acum avem doar promisiuni verbale. S-au făcut calcule şi se încearcă o negociere”, a comentat Helwerth, care nu a dorit să dezvăluie suma exactă pentru care românii ar fi dispuşi să renunţe la protest.

Acuzaţii de şantaj
Directorul Accent Bau, Roland Fuhrmann, îi acuză vehement pe muncitorii români. Avocatul firmei a comunicat FAZ că acţiunea muncitorilor români nu este altceva decât o formă de şantaj profesional. El susţine că a încheiat un acord cu subcontractantul Ferenc Bundi căruia i-a achitat deja cu 3.000 de euro mai mult decât era prevăzut iniţial. Conform FAZ, Ferenc Bundi este chiar unul dintre cei şase muncitori care se află în greva foamei. Accent Bau susţine că Bundi ar fi încasat banii şi nu i-ar fi plătit pe muncitori. Sindicatul IG Bau analizează acuzaţiile de şantaj. “Există o problemă de neplată a muncitorilor din Estul Europei pe şantierele din Germania. Pare chiar o regulă, deşi este abia al doilea caz dat publicităţii. Acum patru luni, aproape 50 de muncitori români au protestat în Frankfurt, fiindcă nu li s-au achitat salariile. Câştigătoarea licitaţiei n-a dorit amplificarea scandalului şi a plătit fără să mai aştepte stabilirea subcontractantului care avea sarcina de a-i remunera pe muncitori. Alţi muncitori est-europeni au protestat în luna mai în Wiesbaden, din acelaşi motiv. Soluţiile pe termen scurt sunt contracte de muncă normale, îndepărtarea subcontractanţilor dubioşi, controale intensificate pe piaţa muncii şi o mai mare mediatizare a acestor teme”, a adăugat Helwerth.

Respect şi sprijin moral
Primarul din Frankfurt  a anunţat că oraşul se va ocupa de acum încolo de adăpostirea şi tratarea celor şase muncitori români. “Am un respect deosebit pentru protestatari. Îmi doresc ca tot mai mulţi muncitori să prindă curaj şi să atragă atenţia asupra situaţiei lor. O să le reprezint interesele în fiecare zi”, a încheiat Peter Feldmann. Săptămâna trecută, publicaţia germană Junge Welt a detaliat cazul celor şase muncitori români care se află în greva foamei fiindcă nu şi-au primit salariile de câteva luni. Firma care i-a contractat, Accent Bau Gmbh, cu sediul în Bad Soden, le-a dat de lucru pe un şantier din Frankfurt am Main, dar a uitat să le mai şi plătească salariile. Cei şase susţin că suma totală pe care ar trebui să o încaseze se ridică la 28.000 de euro. Nu există acte clare pentru această sumă, sunt doar calculele muncitorilor, rezultate din promisiunea angajatorului de a plăti 19 euro pentru fiecare metru pătrat de izolaţie finalizat. Iniţial au fost 10 muncitori, dar patru dintre ei au ales să se întoarcă între timp în România, notează sursa citată.

Sprijin de la sindicate
Sindicatul muncitorilor IG BAU a aflat din presa locală de cazul muncitorilor români. “Din actele pe care le deţin muncitorii, ei pot solicita în mod întemeiat să li se plătească retroactiv tariful minim orar pe o astfel de activitate, care variază între 11,10 şi 13,95 euro. Având în vedere că ei aveau şi alte atribuţii, nu doar izolarea clădirii, rezultă o sumă de achitat chiar mai mare decât solicitările muncitorilor. Investigăm cazul şi vom lua legătura cu firma responsabilă”, susţin reprezentanţii sindicatului. “Muncitorii au un contract de muncă verbal. Din punctul nostru de vedere, acesta valorează la fel de mult ca unul scris. Ei sunt angajaţi pe termen nelimitat. În acest moment, ei au sistat orice activitate de lucru şi vor rămâne în greva foamei până vor încasa măcar cei 28.000 de euro. Noi îi vom sprijini. Angajatorul le-a propus să le dea câte 100 de euro să plece acasă. Ei nu sunt dispuşi să plece şi vor protesta zilnic la poarta şantierului de pe strada August-Schanz 27-31a din Franfurt am Main”, au adăugat cei de la IG Bau.

Risc de îmbolnăvire
Cât priveşte riscul ca muncitorii să se îmbolnăvească, reprezentanţii sindicatului promit asistenţă permanentă. “Luni a fost chemată deja salvarea. Unul dintre ei a leşinat. Au ales să bea doar apă. Personal, nu am avut încă de-a face cu protestatari în greva foamei. Din câte am aflat, ei pot rezista doar câteva zile. Din păcate, nu este un caz singular. Angajatorii nu au nici o reţinere să îi jefuiască din banii lor. Muncitorii sezonieri din străinătate habar n-au de existenţa unui tarif minim orar în domeniul în care activează. Se mulţumesc cu puţin, iar angajatorii profită din plin. Autoritatea fiscală dispune de mult prea puţini oameni ca să combată munca la negru şi să inspecteze toate şantierele. Dumpingul salarial este o practică obişnuită în domeniu. Muncitorii lucrează 10 ore, dar sunt plătiţi doar pentru opt. Astfel de firme ar trebui interzise pe piaţă, dar, de cele mai multe ori, muncitorii aparţin unui alt subcontractant”, concluzionează IG Bau.

×
Subiecte în articol: romani in Germania