Rick Altschuler, avocatul familiei baschetbalistului american Chauncey Hardy, a depus, miercuri, o cerere de chemare în judecată a celor considerați responsabili de moartea acestuia: Ionuț Tănăsoaia, Federația Română de Baschet, impresarul Theo Matthew Evans, Spitalul din Giurgiu și doi doctori, informează middletownpress.com. Familia lui Hardy cere despăgubiri de 210 milioane de dolari, iar avocatul invocă, în plângerea sa, inclusiv suspendarea președintelui României, Traian Băsescu, drept cauză a deschiderii procesului în Statele Unite și nu în România.
Chauncey Hardy a fost ucis pe data de 9 octombrie 2011, în discoteca unui bar din Giurgiu. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu au conchis că „pe fondul consumului de alcool și al unui conflict spontan, Ionuț Adrian Tănăsoaia, zis Gypsy-Gypsanu, l-a îmbrancit si apoi l-a lovit puternic cu pumnul în plină figură pe baschetbalistul american, care s-a dezechilibrat și a fost proiectat cu capul de un plan dur. În urma impactului, baschetbalistul în vârstă de 23 de ani a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, care au condus, câteva ore mai tarziu, la decesul său”. Procurorii l-au trimis în judecată pe Tănăsoaia pe data de 24 noiembrie 2011, în stare de arest preventiv.
Pe 22 februarie, judecătorii Tribunalului Giurgiu l-au condamnat pe Tănăsoaia la cinci ani de închisoare. Procurorii au făcut apel, dar Curtea de Apel București a confirmat sentința, la data de 17 aprilie. La începutul lunii septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea cauzei, trimițând dosarul, înapoi, la Tribunalul Giurgiu. Conform Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la aplicarea pedepsei instanta de fond a avut in vedere dispozitiile din Codul de procedura penala privind recunoasterea faptei. „Procurorii au apreciat solutia ca fiind nelegala, intrucat pedeapsa componenta, de un an inchisoare aplicata inculpatului pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice (prevazuta de art.321 alin.2 Cod penal, ale carei limite sunt cuprinse intre 2 si 7 ani) este mai mica decat limita minima a pedepsei prevazuta de lege pentru aceasta infractiune (in conditiile in care nu i s-au retinut circumstante atenuante). Totodata, solutia a fost considerata si netemeinica, intrucat, fata de modul in care au fost savarsite faptele retinute in sarcina inculpatului Tanasoaia Ionut-Adrian, instanta putea sa aplice, la pedeapsa rezultanta, un spor”, arata PICCJ intr-un comunicat emis cu acel prilej.
„Când trupul lui Chauncey a fost adus acasă, din România, i-am primis mamei sale că vom face dreptate aici, în Statele Unite”, a declarat avocatul Rick Altschuler. Procedura a demarat cu 6 zile înainte de împlinirea unui an de la tragicul eveniment. Acțiunea se fundamentează pe contractul lui Chayncey Hardy cu Federația Română de Baschet, contract parafat în Statele Unite. Un alt motiv pentru deschiderea procesului în SUA și nu în România ar fi acela că, avocați români i-ar fi spus lui Rick Altschuler că nu va putea găsi dreptatea pentru familia lui Hardy în România, întrucât românii sunt rasiști, iar Hardy este un american de culoare.
Rick Altschuler a invocat în petiția sa inclusiv un articol din ziarul The New York Times, în care se afirmă că legea nu mai este respectată în România, argumentul fiind suspendarea „în curs” a președintelui Traian Băsescu! De asemenea, este invocat faptul că „ministrul Sănătății, Raed Arafat, a fost forțat să demisioneze, după ce a criticat sistemul de sănătate în general, dar și modul impropriu în care spitalul din Giurgiu, personalul medical s-au ocupat de Chauncey Hardy”!
Alt argument, mai logic, este legat de felul în care s-a desfășurat procesul lui Tănăsoaia, procurorii eșuând în a-l incrimina pe acesta de o manieră profesionistă. Dar și aici intervine o altă gogomănie a avocatului familiei Hardy este aceea că, „în pofida probelor zdrobitoare, Tănăsoaia a fost condamnat doar pentru tulburarea ordinii și liniștii publice”. În realitate, atacatorul baschetbalistului a primit pedeapsa cea mai mare pentru lovituri cauzatoare de moarte.
Altschuler pretinde că are indicii conform cărora Tănăsoaie urmează a fi pus în libertate în curând.
Federația Română de Baschet este acuzată că n-a asigurat securitatea bachetbalistului american, în condițiile în care se știa că în Giurgiu există „clanuri anti-americane și, mai ales, împotriva americanilor de culoare”.
Întrebat dacă statul român va asigura asistență juridică sau consulară pentru românii implicați în proces, ministrul de Externe, Titus Corlățean a declarat, pentru Jurnalul Național, că „în mod normal, fiecare trebuie să aibă propriul apărător, angajat, fiindcă există un principiu în drept, care spune că responsabilitatea este individuală”. „Dar, a adăugat ministrul, cei implicați ne pot solicita asistență consulară și, desigur, le-o vom oferi”. Pe de altă parte, Corlățean s-a arătat mirat de inițiativa familiei Hardy. „Evident că avocații au interesele lor. Dar, un alt principiu de drept este că penalul ține în loc civilul. Prin urmare, ar trebui să aștepte încheierea procesului penal și apoi să ceară despăgubiri în civil. Justiția din România funcționează, își urmează cursul. Ar fi ciudat să avem procese în paralel, în două țări, cu soluții contradictorii. Speța s-ar complica foarte mult”.