x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România a plătit cu tezaurul faptul că a ocupat Basarabia și s-a numărat printre agresorii Uniunii Sovietice, explică oficialii ruși

România a plătit cu tezaurul faptul că a ocupat Basarabia și s-a numărat printre agresorii Uniunii Sovietice, explică oficialii ruși

04 Oct 2012   •   19:18
România a plătit cu tezaurul faptul că a ocupat Basarabia și s-a numărat printre agresorii Uniunii Sovietice, explică oficialii ruși

 România nu trebuie să mai aibă pretenții la tezaur pentru că a ocupat Basarabia rusească, în 1918, și pentru că a făcut parte din forțele de ocupație din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat șeful Centrului de Istorie a Războaielor şi Geopolitică din cadrul Institutului de Istorie Generală din Rusia, Mihail Miagkov.

Miagkov s-a arătat indignat atât de pretențiile României, cât și ale deputaților din Republica Moldova, care au susținut cauza țării noastre la Comisia Europeană.

”În general, orice fapt istoric trebuie examinat în context. Ce ar fi ca Rusia să ceară despăgubiri în bani de la Franţa pentru ceea ce a făcut Napoleon în Moscova, în anul 1812? Ar fi cel puţin hilar. Însă această cerere ar fi mai întemeiată decât pretenţiile Moldovei faţă de Rusia”, a spus acesta pentru Vocea Rusiei.

”Rezerva de aur a fost transmisă Imperiului Rus în decembrie 1916. Cu câteva luni înainte, România a intrat în Primul Război Mondial de partea Atlantei, însă a fost învinsă de către trupele Germaniei şi Austro-Ungariei. Trebuia salvat nu doar aurul regal, ci şi România. Pentru asta, Rusia a deschis un nou front”, continuă Mihail Miagkov.

„România a plătit pentru faptul că în 1918 a ocupat Basarabia rusească. Cum poate fi înţeles acest lucru? În anii celui de-al Doilea Război Mondial, în anii ocupaţiei germano-române de pe teritoriul Moldovei şi zonele învecinate din regiunea Odessa, au fost ucişi 800 de mii de cetăţeni paşnici. Cum poate fi explicat acest fapt? Cine trebuie să plătească daune pentru ei? Parlamentarii moldoveni se joacă cu focul. Dacă se vor înainta pretenţii faţă de România, care în anii 41-44 a fost de partea fasciştilor, sumele despăgubirilor vor atinge cifre astronomice”, a declarat Miagkov.

La rândul său, Vladimir Bruter, expert al Institutului Internaţional de Studii Politico-Umanitare, l-a catalogat pe Tudor Panțîru, inițiatorul cererii de returnare a tezaurului, că este un ”provocator”.

„Domnul Panţîru şi colegii săi moldoveni acţionează în calitate de provocatori, care nici măcar nu-şi închipuie ce fac, dar sunt foarte curioşi să vadă care va fi reacţia. Poate Rusia va avea o reacţie furtunoasă şi va ieşi un scandal. De aceea, toată această situaţie este amuzantă”.

Problema a fost comentată și de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, care a afirmat că problema tezaurului este lipsită de actualitate.

„Nu este pentru prima dată când parlamentarii români încearcă să internaţionalizeze o temă care şi-a pierdut de mult timp actualitatea”, a spus Lukaşevici, adăugând că, din punctul de vedere al Moscovei, problema tezaurului a fost de mult timp reglementată pe seama decontului reciproc.

Astfel, Moscova ar fi renunțat la despăgubiri în valoare de 300 de milioane de dolari, pentru implicarea României în Cel de-al Doilea Război Mondial, mulțumindu-se, în schimb, cu tezaurul preluat în 1916.

×