După tensiunile care au marcat tentativa eşuată a autorităţilor ungare de a reînhuma rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiu-Secuiesc, un nou scandal diplomatic similar mocneşte pe axa Budapesta-Bucureşti. Ungaria acuză România că a expatriat, în secret, către Slovacia osemintele ale celui mai longeviv husar din lume, Skultety Laszlo.
În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc joi la Budapesta, vicepremierul Semjen Zsolt şi secretarul de stat pentru Politici Naţionale din Guvernul ungar, Repas Zsuzsanna, au făcut apel la partea slovacă să înceteze cu “falsificarea istoriei, cu atitudinea ilegală şi lipsită de pioşenie, şi să repatrieze imediat osemintele lui Skultety Laszlo în cimitirul din Aradul Nou (n.r cartier al Aradului)”. “Am aflat cu profundă consternare faptul revoltător că, la data de 21 mai, autorităţile române au deschis locul de veci al celui mai longeviv husar, Skultety Laszlo, născut Gabris Laszlo, au exhumat osemintele şi le-au extrădat pe cale aeriană în Slovacia. Având în vedere că, până în anul 2013, nu s-a pus niciodată problema ca Skultety Laszlo să nu fi fost maghiar, este inexplicabilă graba şi secretomania în care au fost răpite rămăşiţele sale pământeşti”, au subliniat cei doi oficiali.
Reproşuri
“Având în vedere că vorbim despre un monument de artă ridicat în cinstea unui husar maghiar, autorităţile române aveau obligaţia să informeze partea ungară despre evenimentele care au avut loc, dar şi despre intenţiile părţii slovace, ceea ce nu s-a întâmplat. Dacă aspectele istorice nu erau clare autorităţilor române şi slovace, monumentul inscripţionat exclusiv în limba maghiară ar fi trebuit să îi avertizeze. Actul lipsit de pioşenie a avut loc prin eludarea părţii ungare. Pur şi simplu au săpat o groapă şi au furat rămăşiţele pământeşti, pentru ca Skultety Laszlo să fie reînhumat, în calitate de soldat slovac, la Mojtin, lângă Trencin. Astfel se explică şi primirea osemintelor cu onoruri militare în prezenţa liderilor armatei slovace”, au mai adăugat reprezentaţii Guvernului ungar.
“Regretăm că partea slovacă nu a învăţat din greşelile sale istorice. După ce şi-a slovacizat cetăţenii, acum încearcă să facă acelaşi lucru cu figurile istorice. Naţiunea slovacă nu duce lipsă de figuri istorice, deci nu are nevoie de slovacizarea eroilor maghiari sau ai altor naţiuni. Facem apel la partea slovacă să repună osemintele de unde le-a luat, să restaureze monumental maghiar şi să înceteze cu tentativele de falsificare a istoriei faţă de partea ungară”, a încheiat Semjen Zsolt.
Cine a fost Skultety Laszlo?
Conform datelor istorice, Skultety Laszlo s-a născut la data de 27 iunie 1738, în localitatea Hegyesmajteny, astăzi Mojtin (Slovacia). Importanţa istorică a husarului maghiar e dată de faptul că dintre cei 93 de ani trăiţi, 81 a fost soldat. Pentru vitejia sa, în 1790 a fost promovat sergent şi portdrapel. Începutul secolului 19 l-a găsit în misiune militară în slujba Imperiului Habsburgic la Arad. “În 1812, Împăratul Franz Joseph Carl von Österreich l-a observat pe portdrapelul de 74 de ani. A vrut să îl promoveze ofiţer şi să îl scutească de orice activitate. Husarul i-a răspuns că vrea să îşi continue activitatea, fiindcă drapelul nu poate fi abandonat”, scrie Nepszava.
El a decedat la data de 19 august 1831 şi a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul din Aradul Nou, prima piatră funerară fiind ridicată de comandantul său. În 1898, piatra funerară a fost înlocuită cu un obelisc aniversar. Importanţa sa literară a fost dată de poetul Garay Janos, care l-a prezentat drept husarul naţiunii maghiare într-un volum de poezii în 1843. “Deşi numele i-a fost modificat în creaţia literară în Hary Janos, el rămâne fiul poporului maghiar, husarul viteaz care a rămas loial patriei chiar şi în vremurile dificile”, mai scrie Nepszava.
Autorităţile locale n-au ştiut
Viceprimarul oraşului Arad, Bognar Levente, susţine că autorităţile locale nu au fost informate despre procesul de dezhumare. “Autorităţile slovace nu au luat legătura cu noi. Cimitirul din Aradul Nou este proprietatea Eparhiei Romano-Catolice. Din vremea copilăriei obişnuiam să merg în acel cimitir. Sunt legat de amintirea husarului maghiar, dar am aflat doar întâmplător de dezhumarea osemintelor sale. E ciudat ce s-a întâmplat”, a declarat Bognar pentru Kronika.
Mândria slovacilor
Comandantul armatei slovace, Peter Vojtek, a declarat pentru Radioul public slovac că Slovacia are obligaţia să se îngrijească de eroii săi. “Trebuie să fim atenţi la rădăcinile noastre, de unde venim şi unde mergem, şi trebuie să conştientizăm că istoria slovacă este plină de personalităţi marcante, de care avem tot dreptul să fim mândri. Mă bucur foarte mult că cel mai longeviv soldat se întoarce acasă”, a comentat Vojtek.
Prin ambasada slovacă
Mai multă lumină în acest caz pare să aducă preotul catolic din Aradul Nou, Mathes Dirschl. Acesta susţine că parohia a fost contactată de Ambasada Slovaciei la Bucureşti, care a solicitat aprobarea pentru exhumarea şi transportarea în Slovacia a rămăşiţelor pământeşti ale husarului Skultety Laszlo. “În testamentul său, Skultety Laszlo şi-a dorit ca din averea sa să fie ridicate o biserică şi un cimitir în localitatea sa natală. Din acest motiv comunitatea catolică din Mojtin a hotărât ca, în semn de recunoştinţă, osemintele sale să fie reînhumate în localitatea natală. Evenimentul a avut loc şi cu acordul Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara”, a precizat Dirschl pentru sursa citată. Reînhumarea este programată la data de 27 iunie, cu ocazia împlinirii a 275 de ani de la naşterea husarului.