x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal in Ungaria: O femeie a murit după ce a fost dată jos din avion, pe motiv că era prea grasă!

Scandal in Ungaria: O femeie a murit după ce a fost dată jos din avion, pe motiv că era prea grasă!

de Istvan Deak    |    15 Sep 2014   •   14:52
Scandal in Ungaria: O femeie a murit după ce a fost dată jos din avion, pe motiv că era prea grasă!

Vilma Soltesz avea 180 de kilograme şi o listă aproape fără sfârşit de boli provocate de surplusul de greutate. Suferea de diabet, dar şi de o formă rară de malformaţie a rinichilor. A fost nevoită să îşi amputeze un picior, iar pronosticul medicilor era rezervat în privinţa şanselor ei de a mai rămâne mult timp în viaţă. Un medic american din Bronx (SUA), localitatea ei de reşedinţă, găsise un medicament care să îi mai aline durerea. Vilma şi soţul ei au hotărât să se întoarcă de urgenţă în America. Drama lor a început pe Aeroportul Ferihegy de lângă Budapesta. Compania aeriană olandeză KLM a refuzat să o transporte pe femeia de 56 de ani în SUA, invocând faptul că surplusul ei de greutate pune în pericol siguranţa zborului şi implicit vieţile tuturor pasagerilor de la bord. Nouă zile a petrecut Vilma pe diferite aeroporturi, trecând de la o poartă de îmbarcare la alta, în speranţa că o companie va accepta totuşi să o ducă în SUA. Dar refuzurile au curs pe bandă rulantă. La două zile după întoarcerea celor doi în camera de hotel, femeia a decedat. “A adormit seara şi dimineaţa nu s-a mai trezit”, povesteşte Janos Soltesz pentru NBC.

Daune de milioane de dolari

Incidentul a avut loc în 2012, însă bărbatul a decis abia anul acesta să dea în judecată companiile aeriene care au refuzat să o transporte în SUA. El susţine că acestea se fac vinovate de moartea soţiei sale. Bărbatul solicită de la companiile KLM, Lufthansa şi Delta suma totală de 6 milioane de dolari (aproximativ 4,3 milioane de euro). “Conform plângerii depuse de Janos Soltasz, el acuză cele trei companii că au supus-o pe soţia sa unei umilinţe fizice şi psihice, unui abuz neîntemeiat, care i-a cauzat decesul”, notează New York Daily News. Vilma Soltesz se îmbarcase în toamna lui 2012 într-un avion al companiei americane Delta. Soţul ei rezervase patru locuri, pentru a avea spaţiu suficient. Femeia obişnuia să revină în fiecare an în vacanţă în ţara natală. Janos Soltesz susţine că niciodată nu au fost semnalate probleme din acest motiv. Compania Delta invocă faptul că la zborul spre Ungaria, femeia a rupt două scaune sub impactul greutăţii.

Aptă pentru zbor

În octombrie 2012, soţii Soltesz s-au prezentat la Aeroportul din Budapesta pentru a se întoarce în SUA. Olandezii de la KLM i-au refuzat primii. “Nu putem să oferim condiţii de siguranţă pentru soţia dumneavoastră”, a motivat un reprezentant al companiei. “Nu pot să înţeleg cum de am putut veni fără probleme din SUA în Ungaria, dar nu ne-am putut întoarce. Este complet ilogic”, a comentat bărbatul pentru postul american CBS. Alte companii au motivat că nu pot accepta riscul medical al femeii. Janos Soltesz deţine hârtii oficiale parafate de medici experţi din SUA, din care reiese că femeia era aptă pentru a călători cu avionul. Un purtător de cuvânt KLM i-a adus la cunoştinţă bărbatului că această companie consideră că este imposibil din punct de vedere fizic să permită îmbarcarea soţiei sale. “Nu avem o centură de siguranţă care să o cuprindă pe soţia dumneavoastră”, au mai adăugat reprezentanţii companiei.

Au încercat şi la Praga

Obosiţi de atâtea refuzuri, bărbatul a decis să îţi ducă soţia la Praga, pentru a se îmbarca la bordul unei aeronave a companiei americane Delta. Drumul de cinci ore cu maşina s-a soldat fără vreun succes în capitala Cehiei. “Din raportul companiei noastre reiese că s-a încercat aproape o oră să se facă check-in-ul pentru acea doamnă, însă fără succes”, spun cei de la Delta. Soţii Soltesz au făcut cale întoarsă. Starea de sănătate a femeii se înrăutăţise. Ea refuza o internare în spital şi nu voia altceva decât să ajungă acasă. O agenţie de turism reuşise între timp să obţină acordul companiei Lufthansa de a o transporta pe femeie în SUA. Soţii Soltesz s-au prezentat din nou la aeroportul din Budapesta. Aproape o oră s-au chinuit stewarzii, agenţii de securitate şi pompierii să o urce pe femeie la bordul navei. Ajunsă la bord, femeia nu a putut fi ridicată pe scaun. Sătul de situaţia creată, căpitanul navei i-a solicitat Vilmei Soltesz să coboare din avion. “Sunt pasageri care îşi pierd zborurile de legătură. Nu mai putem amâna plecarea. Îmi pare rău”, a exclamat căpitanul. Femeia a fost scoasă cu dificultate de la bordul navei. După două zile, ea a decedat. Un blocaj total al rinichilor i-ar fi cauzat moartea.

Păreri pro şi contra

“În mod normal, companiile aeriene nu au probleme în a transporta persoane cu surplus excesiv de greutate. De obicei, se face rezervarea pe două locuri pentru acea persoană. Cazurile sunt totuşi rare. Există o condiţie. Aceste persoane trebuie să fie capabile să se deplaseze singure, astfel încât, în caz de urgenţă, să poată părăsi cât mai repede aeronava”, susţine un purtător de cuvânt al Lufthansa, pentru Die Welt.

Cazul nu este singular. Francezul de 230 de kilograme Kevin Chenais a rămas blocat în SUA săptămâni întregi, după ce atât companii aeriene cât şi maritime au refuzat să îl ia la bord din motive de siguranţă. Presa germană scrie că în aceste cazuri companiile aeriene au acţionat corect fiindcă atât Soltesz, cât şi Chenais, reprezentau o ameninţare pentru siguranţa pasagerilor. În caz de urgenţă ei ar fi putut bloca culoarul sau ieşirile de urgenţă. Mai mult, compania Delta este acuzată că a acceptat să o transporte pe Vilma Soltesz din SUA în Ungaria. În urmă cu câteva zile, Janos Soltesz a anunţat că a ajuns la un acord pe cale amiabilă cu cele trei companii aeriene, însă nu a dorit să comunice suma exactă pe care urmează să o încaseze.

×