x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretele Vaticanului, digitalizate de japonezi

Secretele Vaticanului, digitalizate de japonezi

21 Mar 2014   •   12:29
 Secretele Vaticanului, digitalizate de japonezi

Firma japoneză NTT Data a semnat un acord pentru arhivarea digitală a celor 3.000 de manuscrise din 'biblioteca papilor' până în 2018, informează la-croix.com.

Preşedintele director general al societăţii japoneze NTT Data Corporation, Toshio Iwamoto, a parafat la Vatican, în faţa ziariştilor, un acord pe patru ani pentru digitalizarea manuscriselor din Biblioteca apostolică, în număr de 3.000. Contractul este de 18 milioane de euro (circa 6.000 euro pe manuscris) şi implică doar prima fază. NTT Data s-a remarcat deja în Japonia prin digitalizarea bibliotecii Parlamentului nipon. Obiectivul pe termen lung la Roma este arhivarea digitală - şi, prin urmare, conservarea - celor 82.000 de manuscrise ale Bibliotecii vaticane, operaţiune care a început deja acum câţiva ani cu un prim lot de 6.000 de manuscrise. 

Printre cele 3.000 de lucrări pe care NTT Data, cu tehnologia numită 'Amlad', le va arhiva digital se numără circa zece manuscrise de o deosebită valoare istorică şi artistică. 'Manuscrisele ce vor fi digitalizate acoperă o arie largă, de la America precolumbiană la Extremul Orient chinez şi japonez, trecând prin toate limbile şi culturile care au alimentat Europa', a spus monseniorul Jean-Louis Brugues, arhivar şi bibliotecar al Vaticanului din 2012. El a adăugat că Sfântul Scaun doreşte 'să pună astfel la dispoziţia publicului imensa comoară ce i-a fost încredinţată, oferind-o gratuit spre consultare pe internet'. 

'Comoara', cum este numită pe site-ul Bibliotecii vaticane, mai cuprinde 1,6 milioane de cărţi, 8.600 de incunabule (cărţi occidentale editate în secolele al XV-lea şi al XVI-lea), peste 300.000 de monede şi medalii, 150.000 de desene şi gravuri şi circa 150.000 de fotografii. Bogatele colecţii au fost adunate de la crearea bibliotecii, în secolul al XV-lea, datorită 'papei umanist', cum îl numeşte monseniorul Brugues pe Nicolae al V-lea (1447-1455). Acesta a decis separarea codicelor latine, greceşti şi ebraice, deoarece numărul lor crescuse de la 350 la 1200, şi a dispus punerea lor la îndemâna cercetătorilor. 

Biblioteca vaticană este un loc ce interesează toată lumea, chiar şi pe japonezi, în luna ianuarie fiind descoperite în arhivele Vaticanului 10.000 de documente japoneze pe hârtie de orez, numite 'rulourile de la Marega', în care este descrisă persecutarea creştinilor în perioada Edo (1603 - 1867). Documentele vor fi studiate şase ani de cercetători japonezi, conform unui acord între Biblioteca vaticană şi guvernul japonez. 

Contractul cu NTT Data a fost semnat în contextul în care Sfântul Scaun aplică o politică de austeritate în privinţa cheltuielilor de funcţionare, interzicând de vineri, 21 martie, plata orelor suplimentare şi îngheţând angajările. (Agerpres)

×