x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şomaj şi discriminare, cele două mari probleme ale copiilor imigranţilor

Şomaj şi discriminare, cele două mari probleme ale copiilor imigranţilor

02 Iul 2015   •   18:18
Şomaj şi discriminare, cele două mari probleme ale copiilor imigranţilor
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Copiii imigranţilor se confruntă în Uniunea Europeană cu discriminarea şi cu o rată a şomajului mai ridicată cu 50% decât ceilalţi tineri, relevă un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate Economică (OCDE), dat publicităţii joi la Paris, transmite DPA.

În ţările Uniunii Europene şi ale OCDE, sărăcia şi supraaglomerarea locuinţelor sunt de asemenea mai ridicate printre imigranţi, reiese din studiul amintit, prima analiză comparativă de acest fel la nivel internaţional cu privire la imigranţi şi copiii lor.

În condiţiile creşterii imigraţiei (cu peste 30% faţă de anul 2000) în statele menţionate, guvernele trebuie să găsească soluţii pentru mai buna integrare a acestor persoane, consideră organizaţia.

'Locul unde s-au născut părinţii are încă un impact major asupra şanselor în viaţă', afirmă secretarul general al OCDE, Angel Gurria, într-un comunicat, atrăgând atenţia că 'statele nu fac progrese suficiente în a-i ajuta pe imigranţi şi pe copiii acestora să se integreze'.

Rata şomajului este mai ridicată printre imigranţi decât în rândul celorlalţi cetăţeni în multe state, în special în Spania, Grecia, Belgia şi Suedia, unde diferenţele variază între 10-12 procente.

Potrivit raportului OCDE, mulţi imigranţi prestează munci pentru care sunt supracalificaţi, în Uniunea Europeană aceasta fiind situaţia pentru 42% dintre imigranţii cu studii superioare.

Un semnal de alarmă este tras şi în legătură cu discriminarea resimţită de copiii imigranţilor, în măsură chiar mai mare decât de părinţii lor. Unul din cinci copii de imigranţi se simte discriminat, reiese din studiul organizaţiei cu sediul la Paris.

×