Agenţia naţională pentru protejarea Constituţiei din Germania avertizează că Serviciile de Informaţii Externe ruseşti (SWR) desfăşoară o serie de activităţi în Berlin cu scopul de a pune mâna pe informaţii. Preşedintele agenţiei naţionale pentru protejarea Constituţiei (BfV), Hans-Georg Maassen, consideră că, în contextul conflictului politic cu Vestul, Guvernul de Moscova mizează tot mai mult pe serviciile de spionaj.
“Pentru nici un serviciu secret nu este Germania mai importantă, ca pentru cel rusesc”, a declarat Maassen pentru Welt am Sonntag. Conform agenţiei pe care o conduce, spionii ruşi din SWR încearcă să abordeze colaboratori ai politicienilor şi miniştrilor germani pentru a intra în posesia unor informaţii clasificate. El acuză că, de cele mai multe ori, aceşti colaboratori sunt extrem de naivi.
Metoda: “Procurare semideschisă”
“Agenţii ruşi analizează cu mare atenţie persoanele care ar putea reprezenta un interes pentru ei”, explică şeful contraspionajului german, Burkhard Even. Acesta susţine că majoritatea spionilor ruşi sunt angajaţi obişnuiţi la Ambasada Rusiei din Germania. Activitatea lor de racolare şi obţinere de informaţii se desfăşoară după un scenariu standard bine pus la punct. Pentru a putea obţine informaţii, angajatul ambasadei Rusiei trebuie să se împrietenească cu ţinta. Această formă de spionaj este definită de agenţia germană ca fiind o “procurare semideschisă”. “De la intrarea în Parlament a noilor deputaţi s-au intensificat activităţile de racolare din partea agenţilor ruşi. Avem motive întemeiate să credem că cel puţin o treime dintre angajaţii Ambasadei ruse la Berlin desfăşoară activităţi de spionaj”, susţine reprezentantul BfV.
La restaurant, bar sau cafenea
Conform scenariului deconspirat de BfV, agenţii îşi folosesc de cele mai multe ori numele real şi sunt antrenaţi pentru “tragerea de limbă” a persoanelor de contact. În prima fază ei trebuie să încerce stabilirea unei legături cu persoana ţintă. Apoi trebuie să testeze dacă ţinta dispune de informaţii utile în domeniul politicii energetice, macroeconomiei, NATO sau UE. În baza unei invitaţii pentru o discuţie obişnuită, agenţii atrag ţintele lor germane la restaurant, bar sau cafenea, niciodată în preajma ambasadei Rusiei. Banii curg indirect. Ruşii plătesc mereu consumaţia şi oferă uneori cadouri. Agenţii de contraspionaj germani sunt uluiţi de naivitatea ţintelor. “În momentul în care le aducem la cunoştinţă cu cine au de-a face, ei reacţionează foarte miraţi. Întâlniri conspirative cu servicii secrete străine reprezintă o infracţiune pe teritoriul Germaniei”, subliniază Burkhard Even. Cel puţin 100 de astfel de cazuri au loc anual în Germania.
Alt tip de spionaj
La începutul lui 2013, contraspionajul german a reuşit să clarifice un caz care pare desprins din filmul “Domnul şi Doamna Smith”, interpretat de celebrii actori Brad Pitt şi Angelina Jolie în rolurile principale. Doi cetăţeni ruşi, aparent soţ şi soţie, cu numele de cod Pit şi Tina au fost invitaţi să dea explicaţii la Judecătoria Stuttgart. Cei doi s-au dovedit a fi agenţi ruşi care au trimis în ultimii ani prin satelit sau cutii poştale ale unor decedaţi sute de documente politice şi militare din Germania către serviciile secrete ruse. Cei doi se aflau în Germania de peste 20 de ani. Bărbatul a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare, iar femeia la doar cinci ani şi jumătate.
BfV şi contraspionajul german susţin că mai există şi o altă latură a spionajului rus pe teritoriul Germaniei. Ofensiva Moscovei în perioada crizei din Crimeea este susţinută de mijloace propagandiste. Astfel de acuzaţii au fost ridicate împotriva istoricului Alexander Rahr. “Domnul Rahr este un agent de influenţă al Kremlinului în Germania”, a comentat europarlamentarul Die Grunen, Werner Sculz. Rahr, care are apariţii numeroase la televiziunile de stat ARD şi ZDF, este acuzat că ar propaga strategia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a confirma Rusia ca o putere strategică în domeniul energetic. Rahr este directorul Forumului ruso-german şi este catalogat drept un expert pe tema Rusia.