Armata rusă a testat cu succes o nouă armă înfricoșătoare pentru Occident: trenurile nucleare. Fără a putea fi detectate, aceste lansatoare „feroviare” de rachete se vor afla în continuă mișcare în jurul țării, putând lovi oricând și oriunde. Noua armă este „un coșmar total” pentru NATO, apreciază experți militari, citați de „Daily Star”.
Rusia dezvoltă lansatoare nucleare care utilizează calea ferată. Acestea vor fi plasate în stare de alertă și se vor afla în permanentă mișcare pe întreg teritoriul rus, fiind capabile să lovească aproape imediat după ce primesc ordinul de la Kremlin. Camuflate în trenuri de persoane sau marfare, vagoanele sunt pline de rachete balistice și se pot deplasa în mare viteză spre locurile de unde urmează să lanseze atacuri devastatoare. Trenurile pot fi oprite în orice moment, desfășurând rapid lansatoare enorme pentru rachete cu încărcătură nucleară. Fiecare dintre aceste „trenuri ale morții” va transporta șase rachete de tip „RS-24 Yars”, cu câte patru focoase enorme, de 250 kilotone fiecare, care au o rază de acțiune de aproximativ 10.900 de kilometri, scrie „Daily Star”. Trenurile nucleare nu pot fi detectate și sunt pregătite să lovească imediat după primirea ordinului de atac. Rusia și-a întărit capacitățile militare în ultimul an, testând un focos nuclear hipersonic, capabil să lovească Marea Britanie în doar 13 minute.
„Jucăria” lui Putin, greu de oprit
Foarte probabil, noua „jucărie” nucleară a președintelui Putin va deveni funcțională în 2018. Trenul nuclear este considerat cea mai impresionantă armă din arsenalul expus în ultimul an de liderul de la Kremlin. Astfel de trenuri au fost operaționale în Rusia până în 2005. Pe fondul tensiunilor fără precedent apărute în ultimul an în relația cu NATO, Putin a reactivat sisteme nucleare eficiente, retrase cu peste un deceniu în urmă din cauza costurilor ridicate de exploatare. Spre deosebire de enormele platforme feroviare pentru rachete utilizate pe vremea Uniunii Sovietice, actualul sistem de atac utilizează vagoane de dimensiuni normale. Acestea pot înșela ușor vigilența sateliților de spionaj și, astfel, datorită elementului surpriză oferit de impredictibilitatea locului de lansare, rachetele rusești pot lua prin surprindere bateriile anti balistice ale NATO sau ale SUA. Și americanii au încercat să implementeze un program militar similar în timpul Războiului Rece, dar au renunțat din cauza costurilor mari.
„Trenul nuclear este un coșmar absolut pentru spionii străini (…) Spre exemplu, vagoanele care transportă rachetele testate recent seamănă perfect cu vagoanele frigorifice utilizate frecvent pe căile ferate de pe teritoriul Rusiei ” – Victor Murakhovsky, expert militar rus
SUA sunt cele care creează o amenințare la adresa securității, alimentând Europa cu armele lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maiorul Igor Konașenkov, după ce Washingtonul a criticat amplasarea de sisteme de rachete S-400 și Iskander în enclava Kaliningrad. El a amintit de amplasarea în Polonia și România a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă și de viitoarea desfășurare în Letonia, Lituania, Estonia și Polonia a unor unități ale forțelor NATO.