x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump a ajuns în conflict cu sportivii echipelor de fotbal american

Trump a ajuns în conflict cu sportivii echipelor de fotbal american

25 Sep 2017   •   17:31
Trump a ajuns în conflict cu sportivii echipelor de fotbal american

Numeroşi jucători de fotbal american s-au aşezat într-un genunchi, duminică, pe stadioanele din Statele Unite înaintea meciurilor din NFL, în semn de protest faţă de preşedintele Donald Trump, care a îndemnat la excluderea sportivilor care nu respectă imnul naţional, informează AFP, citat de Agerpres.

Posturile americane de televiziune au prezentat imagini în care mai mulţi jucători din Liga Naţională de Fotbal american (NFL) se aflau îngenuncheaţi la marginea terenului după ce preşedintele american, în plină dispută cu lumea sportului, a propus boicotarea echipelor ai căror jucători "duc lipsă de respect" faţă de America. 

Originea gestului datează din vara anului 2016, când fostul "quarterback" al echipei San Francisco 49ers, Colin Kaepernick, a provocat un scandal naţional, pentru a protesta împotriva uciderii unui număr crescând de persoane de culoare de către poliţişti. 

Preşedintele Trump l-a criticat, fără însă să-i citeze numele, pe jucătorul în vârstă de 29 de ani, vinerea trecută la o întâlnire cu alegătorii săi: "Oare nu v-ar plăcea să vedeţi unul dintre aceşti proprietari de echipă din NFL să spună, atunci când cineva nu respectă drapelul nostru, 'scoateţi acest fiu de căţea de pe teren, daţi-l afară'". 

Preşedintele Trump a explicat apoi, într-un mesaj pe Twitter, că boicotarea meciurilor ar putea fi o modalitate de a scăpa de aceste gesturi care denotă lipsă de respect "faţă de drapel şi de ţară". 

Imnul naţional american este intonat înaintea tuturor meciurilor în Statele Unite, iar jucătorii şi publicul se ridică în mod tradiţional în picioare, cu mâna dreaptă în dreptul inimii.

În campania electorală Trump a beneficiat de donații generoase din partea NFL, motiv în plus de nemulțumire din partea sportivilor.

Gestul de sta într-un genunchi datează din perioada în care Martin Luther King a folosit această postură în lupta pentru drepturi civile ale populației de culoare în timpul unei demonstații pașnice în Alabama, în februarie 1965.

Martin Luther King, dreapta, sta intr-un genunchi alături de Ralph Abernathy

 

×