x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, atacat în Consiliul de Securitate

Trump, atacat în Consiliul de Securitate

de Şerban Mihăilă    |    18 Dec 2017   •   13:50

Un proiect de rezoluție transmis Consiliului de Securitate al ONU solicită respingerea oricăror decizii internaționale în privința statutului orașului Ierusalim, în absența unor negocieri în acest sens între părțile implicate direct în dispută, adică între palestinieni și israelieni. Proiectul lovește inițiativa președintelui Trump, care a recunoscut „orașul sfânt” drept capitală oficială a statului evreu.

 

Proiectul stipulează că orice „hotărâre recentă” asupra statutului Ierusalimului nu are efect juridic și trebuie anulată.  Documentul, obținut de Reuters și AFP, prevede că „orice decizii și acţiuni care pretind că au modificat caracterul, statutul sau compoziţia demografică a Ierusalimului nu au efect juridic, sunt nule şi nepotrivite şi trebuie anulate în conformitate cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate”. Iniţiativa solicită tuturor ţărilor să se abţină de la înfiinţarea misiunilor diplomatice în Ierusalim şi „cere ca toate statele să respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate asupra Ierusalimului şi să nu recunoască acţiuni sau măsuri contrare acestor rezoluţii”. Proiectul de rezoluție mai subliniază că statutul orașului „trebuie rezolvat prin negociere” și exprimă „regrete profunde față de recentele decizii în privința Ierusalimului”, fără a menționa însă explicit SUA. La începutul lunii, președintele american, Donald Trump, a anunțat că administrația de la Washington recunoaște  „orașul sfânt” drept capitală a statului evreu, iar ambasada SUA urmează să fie mutată din Tel Aviv în Ierusalim, ignorând astfel numeroasele avertismente și proteste venite din partea aliaților arabi și europeni ai Casei Albe. Mai mult, o rezoluție a Consiliului de Securitate adoptată în luna decembrie a anului trecut precizează că „nu va fi recunoscută nicio modificare a prevederilor din 4 iunie 1967, inclusiv în ceea ce priveşte Ierusalimul, altele decât cele convenite de către părţi prin negocieri”.

Obstrucție din partea SUA?

Consiliul de Securitate al ONU ar putea vota asupra acestui proiect de rezoluție chiar astăzi, susțin diplomați citați de Reuters. Deși beneficiază de un sprijin larg, documentul are însă șanse mici să fie adoptat, din cauza opoziției SUA, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate.  Pentru a fi adoptată, o rezoluţie necesită nouă voturi pentru şi niciun veto din partea SUA, Franţei, Marii Britanii, Rusiei sau Chinei. Vinerea trecută, în timpul unei reuniuni extraordinare organizate la Istanbul, Turcia anunța că va iniția o procedură la Națiunile Unite, în încercarea de a obține anularea internațională a deciziei lui Trump în legătură cu Ierusalimul. Intenția Turciei a fost sprijinită imediat de un număr de 48 de state, majoritar musulmane. Palestinienii susțin că Ierusalimul de Est trebuie să devină capitala viitorului lor stat și, potrivit acordurilor de pace israeliano-palestiniene din 1993, statutul orașului trebuie dezbătut în etapa finală a negocierilor de pace, blocate în prezent, încă din 2014.

 

De cealaltă parte, Israelul susține că Ierusalimul este capitala sa „unică” și „indivizibilă”.

 

×