x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia și SUA, în prag de conflict  

Turcia și SUA, în prag de conflict  

de Şerban Mihăilă    |    16 Ian 2018   •   14:41
Turcia și SUA, în prag de conflict  

Divergențele tot mai mari apărute anul trecut în relațiile dintre Ankara și Washington riscă să degenereze într-un conflict deschis, după ce SUA au anunțat că, împreună cu aliații lor din milițiile siriene, vor constitui o forță de securitate la granița cu Turcia și Irakul. Această forță ar urma să fie dominată însă de miliții kurde, grupate într-o organizație considerată de turci drept „teroristă”.

Coaliția condusă de SUA colaborează cu aliații săi din milițiile siriene pentru a forma o nouă forță de frontieră, alcătuită din 30.000 de oameni, a fost anunțul care a declanșat proteste virulente la Ankara, la începutul acestei săptămâni.  Contingentele vor fi desfăşurate în nord, de-a lungul graniţei cu Turcia, în sud-est, la frontiera irakiană, precum şi de-a lungul Văii Eufratului, linia de demarcație dintre trupele coaliției americane și unitățile guvernamentale de la Damasc, sprijinite de ruși. „Sunt făcute eforturi pentru a ne asigura că membrii forţei acţionează în zone apropiate de locuinţele lor. Prin urmare, compoziţia etnică a forţei va fi conformă cu zonele pe care le deservesc. Mai mulţi kurzi vor activa în zone din nordul Siriei. Mai mulţi arabi vor activa în zone de-a lungul Văii Eufratului şi de-a lungul graniţei cu Irakul, în sud”, a declarat o sursă din coaliția condusă de SUA pentru Reuters. Unitățile de frontieră vor fi desfășurate în zone controlate deja de „Forțele Democratice Siriene” (FDS), o alianță de combatanți kurzi și arabi din nordul și estul țării, care au luptat sub comanda SUA contra grupării Stat Islamic. La rândul lor, FDS sunt dominate de milițiile kurde din „Unitățile de Apărare ale Poporului Kurd” (YPG), grupare considerată teroristă de către Turcia. Ankara susține că YPG este extensia siriană a „Partidului Muncitorilor din Kurdistan”, organizație clasificată drept teroristă, atât de Turcia, cât și de SUA. Potrivit Reuters, YPG este unul dintre puținii câștigători ai războiului din Siria și liderii săi încearcă acum șă obțină autonomia în zone extinse din nordul țării, deși Washingtonul se opune, cel puțin la nivel declarativ, acestor eforturi.

Ankara trece la ofensivă

„America a recunoscut că este pe cale să constituie o armată teroristă la frontiera noastră. Ce ne revine nouă, celorlalţi, este să ucidem din faşă această armată teroristă”, a tunat, ieri, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul unui discurs înflăcărat, rostit la Ankara. El a avertizat că armata turcă este „gata să lanseze o operaţiune în orice moment”, împotriva bastioanelor YPG din nordul Siriei și va acționa „până când nu va rămâne niciun terorist”. Administrația de la Washington „face pași îngrijorători în direcția validării YPG și a prezenței de durată a acestei organizații în regiune”, a precizat, la rândul său, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui.  În ultimul an, sprijinul americanilor pentru YPG pare să fi determinat tensionarea puternică a relaţiilor dintre Turcia și SUA, aliați în cadrul NATO, ducând la o apropiere neașteptată între Ankara și Moscova.

Refuzul SUA de a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, precum și coaliția antiamericană strânsă de Turcia contra politicii proisraeliene a Casei Albe au zdruncinat, la rândul lor, relațiile bilaterale.

×
Subiecte în articol: Turcia şi SUA în conflict