x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: Putin vede semne pozitive pentru încetarea conflictului

Ucraina: Putin vede semne pozitive pentru încetarea conflictului

29 Iun 2019   •   16:40
Ucraina: Putin vede semne pozitive pentru încetarea conflictului

Preşedintele rus Vladimir Putin, prezent la summitul G20 de la Osaka, a declarat sâmbătă că s-au înregistrat progrese în direcţia încetării conflictului din estul Ucrainei, intrat în al cincilea an, transmite dpa.

Putin a menţionat eliberarea în această săptămână a patru rebeli separatişti - încarceraţi de autorităţile din Ucraina de mai mulţi ani -, în ceea ce Kievul a numit 'un gest de bunăvoinţă'.

Kievul a adoptat, de asemenea, un ton mai conciliant în disputa legată de capturarea a trei nave ucrainene şi a 24 de membri de echipaj în Strâmtoarea Kerci în noiembrie, a afirmat Putin, conform agenţiei Interfax.

Noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski şi-a semnalat în această săptămână deschiderea de a lucra împreună cu Moscova pentru ajungerea la un acord care să-i aducă acasă pe marinari.

El a sugerat însă că un acord între Moscova şi Kiev în cazul marinarilor ar putea surveni, probabil, după alegerile parlamentare din Ucraina de pe 21 iulie.

Potrivit lui Vladimir Putin, o posibilă condiţie pentru acord ar putea fi ca Ucraina să recunoască că navele sale au intrat în apele teritoriale ale Rusiei.

Liderul rus a mai spus că a discutat despre conflictul din Ucraina cu preşedintele american Donald Trump şi cu cancelarul german Angela Merkel în marja G20.

El a precizat că a convenit cu şefa guvernului de la Berlin că negocierile de pace în aşa-numitul format 'Normandia' (Ucraina, Rusia şi mediatorii Germania şi Franţa) ar trebui să continue, deşi nu a fost avansată o dată pentru o viitoare întâlnire.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ucraina putin conflict