x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina se declară ''decepţionată'' de anularea vizitei preşedintelui Klaus Iohannis

Ucraina se declară ''decepţionată'' de anularea vizitei preşedintelui Klaus Iohannis

22 Sep 2017   •   19:30
Ucraina se declară ''decepţionată'' de anularea vizitei preşedintelui Klaus Iohannis

Ucraina s-a declarat vineri ''decepţionată'' de anularea vizitei preşedintelui României, Klaus Iohannis, prevăzută pentru luna octombrie, anulare decisă în semn de protest faţă de o reformă care limitează cursurile în limbile minorităţilor naţionale în favoarea limbii ucrainene, relatează AFP. 

Noua lege ucraineană a educaţiei introduce sistemul de 12 clase şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, astfel ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV. 

''Suntem decepţionaţi de refuzul României de a purta un dialog între lideri şi că sunt preferate declaraţiile în scopuri de politică internă'', a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe. 

Această agenţie de presă notează că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat săptămâna aceasta amânarea a două întâlniri oficiale cu lideri ucraineni - vizita sa oficială în Ucraina şi primirea la Bucureşti a preşedintelui parlamentului ucrainean -, pentru a transmite astfel ''un semnal puternic'' de protest faţă de noua lege ucraineană a educaţiei. 

Legea, adoptată la începutul lui septembrie de către parlamentul ucrainean, dar încă nepromulgată de către preşedintele Poroşenko, nemulţumeşte autorităţile române, bulgare şi ungare, care au comunităţi puternice în Ucraina, legea fiind criticată de asemenea şi de Rusia. 

Guvernele de la Budapesta şi Sofia i-au convocat pe ambasadorii ucraineni şi au cerut Ucrainei ''să garanteze'' drepturile minorităţilor. 

Însă guvernul de la Kiev invocă o problemă la nivelul cunoaşterii limbii ucrainene în rândul unei părţi a populaţiei, îndeosebi cea din regiunile rusofone din estul şi sudul ţării, în contextul insurecţiei separatiste proruse, izbucnită în aprilie 2014. 

''Suntem împotriva formării de mici teritorii în care majoritatea copiilor nu vorbesc limba statului şi nu pot prin urmare să-şi continue studiile în universităţi ucrainene'', a susţinut ministrul ucrainean al educaţiei, Lilia Grinevici. 

Săptămâna trecută, Bulgaria, Grecia, România şi Ungaria au făcut apel la autorităţile ucrainene, într-o scrisoare comună, să retragă legea în cauză.AGERPRES

×