x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimul prizonier german din al Doilea Război Mondial, eliberat de ruşi din gulag

Ultimul prizonier german din al Doilea Război Mondial, eliberat de ruşi din gulag

16 Iul 2014   •   19:25
Ultimul prizonier german din al Doilea Război Mondial, eliberat de ruşi din gulag

Autorităţile penitenciare ruse au surprins comunitatea internaţională, miercuri, prin anunţarea eliberării, vineri, din gulag, a ultimului prizonier german din Cel de-al Doilea Război Mondial. Reinhard Kunze are 84 de ani şi avea numai 14 ani atunci când a fost capturat de trupele sovietice în timpul Bătăliei de la Berlin, în ianuarie 1945. El şi-a petrecut ultimii 70 de ani în mai multe gulaguri din URSS şi, ulterior, Federaţia Rusă. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat miercuri dimineaţă că, “într-un semn de bunăvoinţă”, Guvernul de la Moscova este gata să renunţe la mândria naţională şi să-şi arate generozitatea şi bunăvoinţa prin eliberarea lui Kunze, relatează worldnewsdailyreport.com. Reinhard Kunze a fost recrutat forţat în Hitlerjugend - Tineretul Hitlerist - în 1943, când avea 12 ani. A făcut parte din Divizia a 12-a SS Panzer. Trupele sovietice l-au capturat în timpul Bătăliei de la Berlin, una dintre luptele decisive pentru încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

URSS l-a acuzat pe Kunze că l-a executat pe Yakov Djugaşvili, fiul lui Iosef Stalin, în lagărul de concentrare Sachsenhausen, în aprilie 1943. Fiul dictatorului rus fusese capturat în timpul Luptei de la Stalingrad şi a fost ucis după ce Stalin a refuzat să facă schimb de prizonieri şi să-l elibereze pe feldmareşalul Friedrich Von Paulus, care fusese capturat de trupele sovietice, pentru libertatea fiului său.  Kunze a fost declarat ucigaşul lui Djugaşvili, iar Stalin a decretat că, dacă alţi prizonieri de război vor fi eliberaţi de-a lungul timpului, el va rămâne în gulag până la moarte pentru actul său de o “laşitate extraordinară”.

Până acum, toate guvernele ruse după URSS au menţinut sentinţa, chiar dacă ea nu avea nicio legitimitate în noile standarde democratice.

Actualul Guvern de la Moscova a decis însă să-l elibereze pe Kunze, cel mai probabil pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Germania. Pasul ar putea avea însă exact efectul contrar, având în vedere că el aduce cu sine şi o recunoaştere a faptului că autorităţile ruse au ţinut ilegal un cetăţean german timp de 70 de ani, care avea doar 14 ani atunci când a fost întemniţat.

Surprinzătoarea decizie readuce în memorie amintiri dureroase pentru mulţi dintre germani, căci Kunze este doar ultimul dintr-o listă interminabilă de poveşti oribile legate de sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial, scrie sursa citată.

Aproximativ trei milioane de germani au fost capturaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea în timpul avansului Armatei Roşii din ultimul an al conflictului.

Prizonierii de război erau duşi în tabere de muncă silnică şi folosiţi după război pentru reconstruirea economiei URSS. Până în 1950, aproximativ jumătate dintre prizonierii nemţi de război fuseseră eliberaţi. Oficial, ultimul prizonier de război german încă în viaţă a fost eliberat din URSS în 1956, dar acum devine clar faptul că aceste declaraţii nu au fost adevărate. Potrivit arhivelor sovietice, 381.067 de prizonieri de război nemţi au murit în temutele închisori NKVD - Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne din timpul URSS. Istoricii resping însă aceste cifre şi susţin că numărul real al morţilor se ridică aproape de un milion. (I.D)


×