x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un sarcofag deosebit de elaborat, datând din epoca romana, salvat dintr-un şantier de construcţii

Un sarcofag deosebit de elaborat, datând din epoca romana, salvat dintr-un şantier de construcţii

04 Sep 2015   •   16:58
Un sarcofag deosebit de elaborat, datând din epoca romana, salvat dintr-un şantier de construcţii

Serviciile arheologice israeliene au reuşit să salveze un sarcofag impunător şi rar, datând din epoca romană, care fusese scos la suprafaţă în timpul unor lucrări pe un şantier de locuinţe din oraşul Aşkelon, aflat în vestul ţării, la Marea Mediterană, au indicat joi responsabili ai serviciilor arheologice israeliene, relatează AFP.

Sarcofagul din piatră de calcar, având o vechime de 1.800 de ani, a fost deteriorat de lucrările din şantier dar şi în timpul operaţiunii de mutare când a fost folosit un utilaj de terasare.

Loviturile utilajelor mecanice au afectat o parte din sculpturile prezente pe sarcofag, care de altfel cântăreşte peste două tone şi are o lungime de 2,5 metri. Însă o mare parte din ornamentele prezente pe sarcofag, precum jerbe, capete de taur, Cupidon şi capul Meduzei - divinitate cu păr împletit cu şerpi care avea rolul să-i protejeze pe cei morţi - sunt încă vizibile pe faţadele sarcofagului.

Pe o parte a sarcofagului este reprezentat un bărbat tânăr care poartă o cămaşă brodată şi o tunică şi stă sprijinit în mâna stângă.

Sarcofagul a fost scos la suprafaţă săptămâna trecută în timp ce se lucra pe şantierul de amenajare a unui cartier de vile, au declarat muncitorii în faţa poliţiştilor. Antreprenorii cartierului au decis să ascundă această descoperire şi nu au anunţat autorităţile. În Israel, orice antreprenor constructor este obligat să se oprească în cazul unor descoperiri similare. Israelul se confruntă de asemenea cu traficul de antichităţi.

Mai mult, constructorii au acoperit sarcofagul cu plăci de cherestea şi au turnat beton pe locul unde a fost descoperit sarcofagul. În noaptea de miercuri spre joi, poliţişti şi lucrători ai serviciilor arheologice specializaţi în lupta contra jafurilor în materie de antichităţi au reuşit să intervină pe baza unor informaţii pe care le primiseră privind existenţa unei piese de artă descoperită pe şantier.

Doi antreprenori responsabili ai şantierului au fost arestaţi şi riscă până la cinci ani de închisoare.

Chiar dacă pierderile provocate sarcofagului sunt ireparabile, expertul arheolog Gabi Mazor a declarat pentru AFP că sarcofagul rămâne totuşi o piesă unică prin abundenţa decorului său şi prin acea reprezentare umană.

×