Ce raspuns da Romania la marea problema a imigratiei din bazinul Marii Mediterane?
Reuniunea Consiliuui European din luna mai a pus pe agenda preluarea valului de refugiati care fug din calea razboiului din Siria ,Irak,Libia.
Raspunsul Presedintelui Iohannis a fost evaziv la intrebarea punctula de la conferinta de presa de la Cotroceni:''Romania o sa fie solidara cu celelalte tari din Uniunea Europeana. Suntem dispusi sa discutam chestiunea. Un punct de vedere foarte concretizat o sa fie prezentat de mine la urmatoarea sedinta a Consiliului European''.
Valul de zeci de mii de oameni disperati care fug din calea razboaielor din Orientul Mijlociu si zona de nord a Africii a atins valori impresionante. Numai in acest an au sosit pe mare in Italia 34 500 de persoane iar 1770 au murit la traversarea Mediteranei. Uniunea Europeana doreste sa stabileasca pentru fiecare tara membra o cota de preluare a imigrantilior pentru impartirea poverii.
Criteriile de stabilire a cotelor ar fi marimea populatiei si nivelul PIB .
Franta,Marea Britanie,Polonia Ungaria au respins stabilire de cote. La fel si Cehia, care potrivit Radio Praga ar trebui sa primeasa 500 de persoane sosite in Europa din zonele de conflict, analizand 9000 de cereri de azil.Sursa citata mentioneaza ca la Consiliul European s-ar fi stabilit o cota de azilanti la 1000 de locuitori.
Transland informatiile difuzate de Radio Praga rezulta ca la populatia Romaniei, dubla decat a Cehiei, ne-ar reveni o cota de 1000 de refugiati, la 18000 de cereri de azil
Presedintele Iohannis nu a precizat dimensiunea cotei, nu a dat detalii asupra celor discutate la sedinta Consiliului European