x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victor Ponta în Washington Post: „După alegeri, întărirea parteneriatului strategic cu Statele Unite este o prioritate absolută”

Victor Ponta în Washington Post: „După alegeri, întărirea parteneriatului strategic cu Statele Unite este o prioritate absolută”

de Robert Veress    |    07 Dec 2012   •   12:28
 Victor Ponta în Washington Post: „După alegeri, întărirea parteneriatului strategic cu Statele Unite este o prioritate absolută”
Sursa foto: JULIEN WARNAND/EPA
Cea mai importantă publicație din capitala SUA, Washington Post a publicat în secțiunea „Opinii” un editorial intitulat „Exemplul României în rezolvarea problemelor fiscale”, semnat de premierul României, Victor Ponta.
„Pe 6 noiembrie, alegătorii americani le-au transmis liderilor politici un mesaj despre direcția economică în care vor să se îndrepte țara lor. (…) Realegerea Președintelui Obama a fost o victorie a principiilor consolidării fiscale și a creșterii economice inteligente. Tot mai mulți europeni își exprimă preferința pentru aceleași politici”, spune Ponta în introducerea articolului său. Premierul continuă cu expunerea realizărilor guvernului pe care îl conduce: „Am păstrat balanța corectă între disciplina bugetară strictă și redresarea economică, între creștere și dezvoltare socială. Rămânem fermi angajați pentru consolidarea bugetară. Gradul de îndatorare publică a scăzut din luna mai și am redus deficitul public de la 4,1% din Produsul Intern Brut, în 2011, la 2,2% în 2012. (…) În același timp, am legiferat măsuri în favoarea întreprinzătorilor, care să genereze locuri de muncă și creștere economică. Am reformat sistemul de retunare a taxelor, pentru a ajuta micile afaceri, am redus evaziunea fiscală și am început lupta cu unele dintre cele mai tenebroase aranjamente finaciare pe speze publice, care grevează bugetul. Nivelul de taxare a rămas la un nivel redus, iar ca parte a pachetului de reforme economice pe care le propunem, plănuim noi reduceri de taxe pentru corporații, pentru a stimula investițiile și crearea locurilor de muncă”.
Ponta le dă o palmă popularilor europeni, arătând că cetățenii din țările europene s-au săturat de „politicile populiste bazate pe xenofobie și protecționism” și o invocă pe directorul FMI, Christine Lagarde, care a declarat că „fără creștere, viitorul economiei globale este în pericol”, pentru a argumenta că este periculoasă pentru Europa continuarea politicilor de austeritate.
În încheiere, Ponta transmite două mesaje importante, pe care le vom cita și apoi le vom interpreta în cheie diplomatică:
  • „Altă lecție importantă, atât pentru Statele Unite, cât și pentru Europa, este că, pentru a face față provocărilor economice, este imperativ să ne asigurăm că vocea populației este cea care dictează”. Ponta anticipează votul de duminică și încearcă să arate că, așa cum în SUA votul de la prezidențiale a fost respectat, chiar dacă frustrarea în rândul perdanților a fost mare, tot așa ar trebui să se petreacă lucrurile în România; iar SUA ar trebui să aplice același principiu în cazul politicii sale externe în privința României, pe care îl aplică în politica sa internă.
  • „Eu și partanerii mei din coaliția de guvernare așteptăm cu nerăbdare alegerile de duminică, fiind optimiști în privința rezultatului. Dacă românii ne vor acorda încrederea lor pentru a continua pe calea pe care am pornit, două dintre prioritățile noastre absolute vor fi contribuția la consolidarea integrării și prosperității Europei și întărirea parteneriatului strategic cu Statele Unite”. Acest mesaj este pentru oficialii americani militari și înseamnă, în principal, că, după alegeri, România va achiziționa avioane de luptă de producție americană F16.
  • ×