x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vitali Kliciko renunţă la box: “Oamenii din Ucraina îmi sunt mai importanţi”

Vitali Kliciko renunţă la box: “Oamenii din Ucraina îmi sunt mai importanţi”

de Istvan Deak    |    17 Dec 2013   •   17:40
Vitali Kliciko renunţă la box: “Oamenii din Ucraina îmi sunt mai importanţi”

Boxerul ucrainean Vitali Kliciko s-a “pensionat” pentru a doua oară în cariera sa profesionistă. Din cauza îndatoririlor sale politice în capitala Ucrainei, Kliciko a renunţat la apărarea centurii sale şi a fost “pensionat” luni de forul internaţional World Boxing Council (WBC) cu statutul de campion emeritus, adică va mai primi o şansă de a se lupta pentru fostul său titlu, dacă într-o zi va dori să revină la box. Informaţia a fost confirmată şi de Kliciko Management.  

Ultimul meci

WBC i-a dat un ultimatum lui Kliciko să anunţe până duminică seara data la care este dispus să îşi apere centura. El a refuzat şi practic a renunţat la centura mondială WBC. Candidatul principal pentru cucerirea centurii este canadianul Bermane Stiverne, care de luni bune îl provoacă pe Vitali la o lupta directă. Ultimul meci al lui Vitali Kliciko a avut loc în urmă cu 15 luni.
“Oferta WBC îmi oferă teoretic posibilitatea de a mă întoarce în ring, ceea ce la starea actuală a lucrurilor mi se pare foarte puţin probabil. Mă concentrez doar pe politica din Ucraina. Simt că oamenii de acolo au nevoie de mine. Mulţumesc WBC şi preşedintelui Don Jose Sulaiman pentru susţinerea acordată în lupta pentru democraţie şi libertate din patria mea, Ucraina”, a declarat boxerul de 42 de ani, lider al opoziţiei de la Kiev.

Cere sprijinul ministrului german de Externe

Kliciko a anunţat că îi va solicita sprijinul ministrului german de Externe, Frank Walter Steinmeier, pentru a media conflictul dintre puterea şi opoziţia de la Kiev. “Ar fi un semn extraordinar dacă Steinmeier ar efectua prima sa vizita externă oficială în capitala Ucrainei, pentru a vorbi din Piaţa Independenţei. Ar fi un mediator corect în această situaţie dificilă”, a notat Kliciko într-un editorial publicat de Bild. El a adăugat că protestele vor ajunge la un nou nivel, dacă Guvernul ucrainean va parafa un acord cu Rusia, cu ocazia vizitei oficiale de marţi a preşedintelui Viktor Ianukovici la Moscova. “Dacă Ianukovici ajunge la un acord cu Rusia, atunci vom paraliza întreaga ţară cu demonstranţii noştri. Nu ne vom lăsa intimidaţi că preşedintele îşi va trimite iar forţele de securitate”, a mai scris Kliciko.

Au semnat
Iată că Rusia şi Ucraina au semnat marţi un acord destinat eliminării obstacolelor comerciale dintre cele două ţări, în cadrul vizitei în Rusia a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, relatează France Presse.
Acest acord a fost semnat alături de alte documente, la încheierea negocierilor între Ianukovici şi omologul său rus, Vladimir Putin.
Presa a evocat o eventuală contractare de către Ucraina a unui împrumut în valoare de până la 15 miliarde de dolari, în contextul în care ţara se confruntă cu o profundă criză economică şi financiară.
Vladimir Putin a anunţat marţi, după întâlnirea cu Ianukovici, că Rusia va scădea preţul gazelor naturale pe care le vinde Ucrainei, şi a precizat că Rusia şi Ucraina nu au discutat despre Uniunea Vamală.

Opoziţia intensifică acţiunile
Opoziţia ucraineană, care a îndemnat la organizarea unor manifestaţii ample, şi-a intensificat acţiunile marţi.
Aproximativ 200 de militanţi proeuropeni au organizat un pichet pe drumul către aeroport, în aşteptarea preşedintelui, a anunţat partidul Batkivşcina pe site.
În Piaţa Independenţei din centrul Kievului, un membru al opoziţiei a îndemnat la organizarea de manifestaţii "în faţa organelor puterii".
"Ianukovici va decide ceva cu Putin. Noi trebuie să arătăm că el nu mai controlează nimic aici", a declarat acest protestatar, Igor Luţenko.
Opoziţia, care a mobilizat sute de mii de persoane duminică şi în weekendurile precedente, a îndemnat la organizarea unei mari manifestaţii marţi la ora locală 18.00 (şi ora României).

Scrisoare deschisă
Doi foşti miniştri ucraineni de Externe, Boris Tarasiuk şi Volodimir Ogrizko, au publicat marţi o scrisoare deschisă adresată foştilor lor colegi diplomaţi. "Nu uitaţi că diplomaţii ucraineni nu îşi vând ţara şi poporul", le transmit ei.
În urma unor tărăgănări din partea puterii ucrainene, comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a anunţat duminică o suspendare a negocierilor în vederea acordului de asociere cu Ucraina, în lipsa unui "angajament clar" al lui Ianukovici de a semna acest document.
Opoziţia ucraineană, care-l acuză pe preşedinte că "vinde Ucraina Rusiei", a declarat că ar putea ceda Rusiei sistemul de gazoducte al ţării, în schimbul unor reduceri la preţul gazelor şi unui credit în valoare de mai multe miliarde de dolari.
"Nu vrem ca interesele naţionale să fie trădate", a declarat luni Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei.

Istoria lui Kliciko
În 2004, Kliciko a devenit campion mondial. Din cauza unei accidentări grave nu şi-a putut apăra centura în 2005 şi a fost declarat campion emeritus pentru prima dată. În 2008 şi-a anunţat revenirea. Victoria din prima partidă cu nigerianul Samuel Peter l-a încoronat din nou. Vitali a susţinut 47 de partide în cariera sa profesionistă, câştigând 45, dintre care 41 prin KO.
“Pentru alte succese sportive va fi responsabil fratele meu Vladimir”, a încheiat Vitali. Din 2008, Vladimir este deţinătorul centurilor WBO, IBF şi WBA. Presa de specialitate speculează că a venit momentul ca Vladimir să îl provoace pe viitorul campion WBC, la o partidă de unificare a centurilor şi să pună mâna pe toate cele patru centuri disponibile în categoria grea.

×
Subiecte în articol: ucraina vitali klitschko