“Profanare” sau “o acţiune necesară”? Rămăşiţele pământeşti ale liderului istoric al palestinienilor, Yasser Arafat, vor fi exhumate marţi la Ramallah, în prezenţa judecătorilor francezi care încearcă, după opt ani de la decesul fostului preşedinte palestinian, să elucideze cauzele morţii sale.
Meniu complet
Această exhumare cu puternic caracter simbolic se face ecoul unor chestiuni extrem de sensibile din cadrul conducerii şi populaţiei palestiniene, comentează pentru France Presse o sursă diplomatică. Meniul este complet şi bogat: mister, teorii ale conspiraţiei, lupte pentru putere şi rivalităţi familiale.
Judecătorii francezi însărcinaţi cu ancheta vor asista la exhumarea rămăşiţelor pământeşti de la mausoleul aflat în incinta Muqaata, sediul Preşedinţiei Autorităţii Palestiniene din Ramallah, în Cisiordania. La faţa locului vor fi prezenţi experţi elveţieni şi ruşi, la cererea autorităţilor palestiniene. “Suveranitatea palestiniană garantează securitatea anchetei”, a insistat sâmbătă preşedintele comisiei de anchetă palestiniene, Taoufiq Tiraoui.
Noi funeralii
Operaţiunea se va desfăşura la adăpost de privirile curioşilor, în spatele unor cortine din plastic albastru, care încercuiesc mausoleul unde au început încă de la jumătatea lunii excavările. La încheierea operaţiunii vor fi organizate noi funeralii oficiale. “Yasser Arafat va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii demne şi protocolare. Trebuie să îl respectăm pe cel care este un simbol pentru poporul palestinian şi pentru lumea întreagă”, a declarat Tiraoui.
Prelevările de ADN care se vor face cu această ocazie vor fi trimise mai multor laboratoare din ţările care participă la operaţiune.
Cauze necunoscute
Yasser Arafat a murit la vârsta de 75 de ani , la 11 noiembrie 2004, într-un spital militar din regiunea pariziană, unde a fost transferat cu acordul israelienilor, care îi impuseseră o blocadă de doi ani la Muqaata. Nicio informaţie medicală clară referitoare la cauzele morţii sale nu a fost dată publicităţii vreodată, iar mulţi palestinieni acuză Israelul că l-a otrăvit, fapt negat cu tărie de statul israelian. Dar unii bănuiesc şi o colaborare palestiniană în acest deces, pe fondul luptelor pentru putere.
Ancheta Al-Jazeera
Teza otrăvirii a fost relansată o dată cu difuzarea în luna iulie a unui reportaj al postului qatariot de televiziune Al-Jazeera, care făcea cunoscută prezenţa unor cantităţi anormale de poloniu, o substanţă radioactivă foarte toxică, pe efecte personale predate postului de televiziune de văduva lui Arafat, Suha. Ca urmare a acestor dezvăluiri, doamna Arafat, care trăieşte în Malta şi nu a revenit niciodată în teritoriile palestiniene din 2004, a depus plângere în Franţa pentru asasinat, deschizând calea către exhumarea cadavrului. “Este o acţiune dureroasă, dar necesară”, a declarat ea pentru France Presse. Trebuie aflat adevărul, oricare ar fi el, a adăugat ea, dezminţind faptul că ar fi refuzat efectuarea unei autopsii în 2004.
“Profanare”?
“Profanare”, îi dă replica nepotul defunctului, Nasser al-Qidwa, preşedintele Fundaţiei Yasser Arafat. “Nu va ieşi nimic bun din asta, iar toată povestea nu le va face niciun bine palestinienilor”, a declarat el pentru AFP. Qidwa trăieşte de mai mulţi ani cu convingerea că Arafat a murit otrăvit de Israel şi se întreabă care este logica acestei exhumări.
Pe străzile din Ramallah, oamenii sunt la fel de suspicioşi. “De ce acum? De ce după opt ani? În orice caz, francezii ştiau deja adevărul”, spun unii.
Pe bună dreptate. Şi dacă se găseşte poloniu sau orice altă otravă, tot nu scrie negru pe alb CINE l-a ucis, dacă l-a ucis pe Arafat.
Jurnalul Naţional vă prezintă reportajul difuzat de Al-Jazeera, care a stat la baza întregii operaţiuni.