x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Condamnarea statisticii nefardate

Condamnarea statisticii nefardate

de Dan Constantin    |    14 Sep 2017   •   13:50
Condamnarea statisticii nefardate

Condamnarea fostului șef al instituției de statistică a Greciei la doi ani cu suspendare a produs aplauzele celor care au crezut și mai cred că țara lor este victima unui complot al finanțelor mondiale. Andreas Georgiou a fost acuzat că din poziția lui a subminat interesul național manipulând cifre statistice care accentuau tușele grave ale unui tablou devenit și mai negru al economiei grecești. În 2009, socialistul Papandreou câștigă alegerile și pornește cu un buget moștenit de 3,7 la sută deficit, dar analizele arată că situația de ansamblu este mult mai gravă. Deficitul este recalculat și trece succesiv la 6, apoi la 9 și ajunge după o haltă la 12,5 până la 13,6 la sută în aprilie 2010. Este momentul declanșării crizei grecești care a zdruncinat prin unda de șoc zona euro.

Pentru că nimeni nu mai credea în cifrele oficilale ale guvernului grec, la presiunea UE și a FMI, Papandreou înființează ELSTAT - Institutul independent de statistică elen, în fruntea căruia este numit Andreas Georgiou. O nouă recalculare sub egida ELSTAT, difuzată în noiembrie 2010, urcă deficitul la 15,6 la sută, ceea ce declanșează isteria. Georgiou este ținta perfectă și țap ispășitor ideal pentru a descărca de răspundere politicienii care au promovat ani de-a rîndul „modelul grecesc” de a cheltui fără noimă banii care de fapt nu există. Considerat „omul FMI”, trăit și școlit în Statele Unite, el nu era apărat de nimeni în Grecia, ci avea doar suportul extern al Eurostat și al Fondului Monetar, care validau rapoartele considerate credibile sub semnătura lui. Pe această bază este eliberat împrumutul salvator de 110 miliarde de euro, care evită colapsul.

Adjuncții lui pornesc atacul. Este denunțat de o profesoară universitară de macroeconomie care susținea că deficitul real a fost de 3,9 la sută în 2009. Alt adjunct i-a spart mail-ul pentru a scormoni prin corespondență. Mașina judiciară pornește, stimulată de presiunea străzii, a presei care vede „colonizarea”, a politicienilor dornici să renască din cenușa dezastrului economic. Georgiou este acuzat că a prejudiciat  Grecia cu 171 miliarde de euro! Șase decizii ale procurorilor sau ale judecătorilor l-au absolvit pe Georgiou de acuzații. În final, este condamnat pentru defăimarea justiției, după modelul din România, pentru că a difuzat un comunicat în care spunea că instanțele sunt mai interesate de cifrele validate de Eurostat decât de conturile publice falsificate de predecesori. Condamnarea la închisoare cu suspendare, anunțată la începutul lunii august, reține abuzul în serviciu făcut de Georgiou, care nu ar fi trecut prin consiliul colectiv de conducere al ELSTAT raportul de revizuire a deficitului din 2009.

Andreas Georgiou, țap ispășitor pentru dezmățul cheltuielilor publice în Grecia

 

×
Subiecte în articol: papandreou