x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ÎCCJ dă o lovitură procurorilor DNA, o probă din dosarul lui Sebastian Ghiţă, ilegală

ÎCCJ dă o lovitură procurorilor DNA, o probă din dosarul lui Sebastian Ghiţă, ilegală

27 Sep 2016   •   12:23
ÎCCJ dă o lovitură procurorilor DNA, o probă din dosarul lui Sebastian Ghiţă, ilegală

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că declaraţia dată în calitate de martor de Liviu Tudose, fost şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, folosită de DNA ca probă pentru a-l pune sub acuzare, este nelegală şi va fi înlăturată din dosarul în care este judecat şi deputatul Sebastian Ghiţă. 

Concret, magistraţii au admis o excepţie invocată de Liviu Tudose şi au decis excluderea de la dosar, ca mijloc de probă, a declaraţiei date de acesta în calitate de martor, declaraţie folosită de procurorii DNA pentru a-l pune sub acuzare. 

"Admite cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Tudose Liviu Mihail numai în ceea ce priveşte caracterul nelegal al probei constând în declaraţia dată de acesta în calitate de martor la data de 2.03.2016 şi folosită ca mijloc de probă în acuzarea sa şi caracterul nelegal al Ordonanţei nr. 308/P/2015 din 21 martie 2016, prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Tudose Liviu Mihail pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii prevăzută de art. 12 lit. b teza a II-a din Legea 78/2000 prin folosirea ca mijloc de probă a declaraţiei date de acesta în calitate de martor şi în consecinţă: exclude ca nelegală declaraţia dată de inculpatul Tudose Liviu Mihail în calitate de martor la data de 2.03.2016 şi folosită ca mijloc de probă în acuzarea sa", arată decizia instanţei. 

Procurorii DNA vor trebui să comunice instanţei dacă menţin decizia de trimitere în judecată a lui Tudose pentru infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii sau vor reface dosarul. 

"Dispune trimiterea cauzei în vederea înlăturării neregularităţilor constatate în termen de 5 zile de la data comunicării prezentei încheieri, cu menţiunea de a se preciza dacă se menţine dispoziţia de trimitere în judecată şi pentru această infracţiune sau se solicită restituirea cauzei", se mai spune în dispozitivul instanţei. 

Liviu Tudose rămâne însă cu cea de a doua acuzaţie pentru care a fost trimis în judecată - luare de mită. 

Pe de altă parte, magistraţii au respins cererile şi excepţiile formulate de ceilalţi inculpaţi din dosar, respectiv Sebastian Ghiţă, Viorel Dosaru şi Constantin Ispas, urmând ca pe data de 5 octombrie să înceapă judecarea pe fond. 

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

De asemenea, mai sunt judecaţi Liviu Mihail Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti; Viorel Dosaru, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova; Constantin Ispas, ofiţer de poliţie; Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. 

Conform DNA, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă. 

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală. 

"Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei", susţin procurorii. 

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale. 

"Într-un alt context, în martie 2011, pentru a stopa difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăţi, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin SC Asesoft Internaţional SA, Ghiţă l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăţi să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC Asesoft Internaţional SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentând valoarea contractului menţionat. Din acea sumă, SC Asesoft Internaţional SA a primit, în două tranşe, în perioada iunie - septembrie 2011, suma totală de 610.202,96 lei", mai spun procurorii. AGERPRES

×
Subiecte în articol: sebastian ghita