x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Individ arestat, anchetat și judecat pentru agresiune sexuală - achitat pentru că nu a atins „penal” victimele

Individ arestat, anchetat și judecat pentru agresiune sexuală - achitat pentru că nu a atins „penal” victimele

de Mariana Zaharia    |    14 Dec 2021   •   07:50
Individ arestat, anchetat și judecat pentru agresiune sexuală - achitat pentru că nu a atins „penal” victimele

O judecătoare din Pitești a achitat un individ judecat pentru agresiune sexuală pe motiv că gestul lui nu ar fi putut duce la satisfacție sexuală. Bărbatul în vârstă de 36 ani a lovit cu palma peste fund și a atins pe fese două fetițe de 12 ani. Deși era și recidivist, a fost declarat nevinovat. 

 

Poliția, chemată de un coleg al fetelor

În luna august 2020, un minor a sunat la 112 și a chemat poliția spunând că un bărbat le-a dat cu palma peste fund colegelor sale, două fetițe în vârstă de 12 ani. Copilul spunea că, apoi, individul le-a mai atins o dată pe fese și a încercat să fure rucsacul uneia dintre ele. Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Piteşti l-au găsit pe bărbat într-un parc din cartierul piteștean Găvana, aproape de locul unde s-a întâmplat totul. Adrian B., de 36 de ani, a fost arestat preventiv și atunci oamenii legii au aflat că individul era recidivist. În 2018 a fost judecat şi condamnat la un an cu amânarea executării pedepsei pentru distrugere şi loviri şi alte violenţe asupra unui minor.

 

Măsuri preventive menținute în timpul procesului

După două luni de anchetă, a fost trimis în judecată pentru comiterea a două infracţiuni de agresiune sexuală. În timpul procesului au fost audiaţi mai mulţi minori care au povestit cum s-a petrecut totul, spunând chiar că una dintre fete s-a speriat, a început să plângă şi a ţipat, moment în care bărbatul a fugit. Timp de trei luni el a fost arestat preventiv, apoi, plasat în arest la domiciliu alte trei luni până a ajuns la control judiciar. S-ar putea trage concluzia că magistratul a considerat că faptele sunt grave şi bărbatul trebuia supravegheat.

 

Inculpatul nu a obținut satisfacție sexuală!

Totul până la sentinţă! La finalul procesului, decizia a fost şocantă pentru părinții victimelor, dar şi pentru anchetatori. Magistratul a hotărât să îl achite pe inculpat pe motiv că o simplă pălmuire peste fese nu i-a adus satisfacţie sexuală. Asta deşi, aparent, părea că este de acord cu procurorii care au încheiat rechizitoriul. „Față de ansamblul probator administrat în cauză, instanța reține că situația de fapt, așa cum a fost descrisă în rechizitoriu, este una corectă și care nu poate fi pusă sub semnul întrebării, probele administrate în cauză reliefând cu certitudine și fără niciun dubiu că faptele s-au  petrecut la modul arătat în rechizitoriu”, se precizează în motivarea sentinţei. Concluziile par însă ireale: „Față de acest aspect, instanța apreciază că din probele administrate în cauză, simpla lovire și atingere în zona dorsală a persoanelor vătămate, neurmată de alte elemente de conexiune care să ateste că prin acțiunea inculpatului s-ar fi putut obține o satisfacție sexuală, cum ar fi alte acte de mângâiere în zone erogene, nu poate conduce la obținerea satisfacției sexuale. Acest gest nu poate fi calificat ca reprezentând elementul material al infracțiunii de agresiune sexuală nici măcar sub forma tentativei, deoarece nu poate fi calificat ca urmărind obținerea unei satisfacții sexuale, care să lezeze libertatea sexuală a victimei”, scrie în aceeași motivare.

 

Le-a atins unde nu trebuie... 

Cu toate că în lege nu este specificat că ar trebuie atinse de un individ anumite părți ale corpului pentru a intra în sfera penalului, judecătorul exclude fesele ca fiind o zonă erogenă. „Firește, comportamentul inculpatului poate fi considerat reprobabil, total necorespunzător pentru o persoană, condamnabil din punct de vedere uman sau moral, însă gravitatea, semnificația  acestuia nu a fost una penală prin perspectiva infracțiunii reținute în sarcina inculpatului. Zonele corpului pe care inculpatul le-a atins nu contribuie la reținerea naturii sexuale a actelor sale, în condițiile în care nu orice atingere a părților corpului poate avea o astfel de natură. Este necesar un întreg context care în prezenta cauză nu se regăsește”, a explicat magistratul. 

 

Gestul reprobabil ar putea fi de natură civilă

La finalul motivării, judecătorul a îndemnat victimele să intenteze un proces civil împotriva agresorului. „Instanța apreciază însă că comportamentul inculpatului a afectat demnitatea victimelor. În acest sens, martorii au declarat că persoanele vătămate s-au speriat. Deoarece fapta inculpatului nu este prevăzută în legea penală, răspunderea inculpatului pentru gestul reprobabil comis ar putea fi de natură civilă, pentru restabilirea demnităţii lezate”, încheie magistratul în motivare. 

Până la acest moment, decizia nu a fost atacată de procurori. Termenul pe care îl au la dispoziție pentru această acțiune nu s-a terminat. Decizia vine într-o perioadă în care Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, au lansat campania națională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”.

×