x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Obiectiv DNA: demolarea instituţiilor concurente

Obiectiv DNA: demolarea instituţiilor concurente

de Dan Constantin    |    15 Mar 2018   •   09:58
Obiectiv DNA: demolarea instituţiilor concurente

Excluderea procurorului Negulescu-Portocală din sistemul de justiţie pentru fapte incompatibile cu statutul de magistrat a fost motivată recent de Secţia de Procurori a CSM. Actul de procedură formalizează o decizie deja luată. Scandalul de la unitatea de elită de la Ploieşti a DNA a dat în foc în 14 februarie 2017. Lucică Onea, şeful lui Portocală, scria într-un raport către Inspecţia Judiciară că “în seara de 14 februarie a început o campanie de presă agresivă împotriva procurorului”, ceea ce a impus, “în urma unei discuţii cu procurorul-şef al DNA, să-i solicit procurorului Negulescu Mircea să formuleze o cerere de încetare a activităţii sale pentru a nu periclita imaginea instituţiei”. Cine îl urmează pe Portocală după ce apare tot mai clar că unitatea din Ploieşti a “decapat” instituţiile din Prahova după un plan prestabilit, care era raportat şi urmărit de la Bucureşti?

Nenorocirile produse de unitatea de elită unor oameni-ţinte, victime în “operaţiunea paradeala” sunt departe de a fi reparate. Mai mult, se conturează, privind retrospectiv, o operaţiune abil dirijată de procurorii DNA de demolare a conducerilor unor instituţii “concurente” prin dosare instrumentate la Ploieşti de echipa condusă de Onea.

În ianuarie 2018, Curtea de Apel Ploieşti elimină toate acuzaţiile DNA la adresa lui Romeo Florin Nicolae. În septembrie 2015, făcea vâlvă reţinerea şefului Direcţiei Antifraudă din ANAF. După doi ani şi jumătate, “penalul” Romeo Nicolae, obligat să-şi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte ANAF, este nevinovat. A fost o ,,eroare” reparată de instanţă, dar ce răspundere au procurorii din unitatea de elită în distrugerea carierei unui înalt funcţionar al statului? O publicaţie de investigaţii susţinea că eliminarea lui Romeo Nicolae a survenit în urma unei discuţii a vicepreşedintelui ANAF cu premierul Ponta, în care îl informa despre o acţiune de control la Realitatea TV, post ,,livrat” prin manevre ale SRI către proprietari aleşi de statul paralel. Ponta îl avertizează pe Diaconu, şeful ANAF, că ,,vine şi rândul celorlalţi”. Ceea ce s-a întâmplat: după două luni sunt deschise dosare, cu percheziţii şi reţineri, celorlalţi doi vicepreşedinţi ANAF (Tunaru şi Gogancea), apoi preşedintele Diaconu este debarcat pentru că a devenit ,,penal”. Procesele lor sunt pe rol, dar judecătorii au respins majoritatea probelor procurorilor DNA.

Capii Poliţiei din Prahova, sub arest

Un alt megadosar, întocmit de unitatea de elită a DNA cu sprijinul denunţătorului de serviciu Crângu Alex, demolează conducerea Poliţiei din Prahova. Comisarul Ispas Constantin, şeful Direcţiei Anticorupţie din IPJ prahova, Adrian Rădulescu, Emanuel Saghel, ofiţeri în aceeaşi structură care colabora cu DIICOT (unitate concurentă a DNA), sunt scoşi din circuitul activ când adunaseră probe despre o grupare de interlopi folosită de Negulescu&Co. Este înlăturat după arestare şi directorul Poliţiei Locale Ploieşti,Toader Cristinel, care făcuse o plângere penală împotriva lui Negulescu. Procesele nu s-au terminat, dar victimele veritabilei conspiraţii de la Ploieşti dezvăluie felul în care au fost ,,lucraţi” de procurorii ,,elitei”. Mizeriile denunţurilor făcute interlopi, aflaţi în arest, sub presiunea procurorilor DNA, sunt baza acuzării pentru schimbarea primarilor, a preşedintelui consiliului judeţean, parchetului şi unor companii din subordinea consiliului local şi judeţean.

Locotenentul lui Coldea, scos din joc

În ghemul conflictelor instituţionale locale, rolul de dirijor din umbră se pare că l-a avut şeful unităţii SRI Prahova. Adus din Teleorman, ca o promovare, colonelul Sabin Iancu asigura la Ploieşti funcţionarea binomului DNA-SRI după modelul colaborării strânse Coldea-Kovesi. După izbucnirea scandalului declanşat de comportamentul bizar-patologic al lui Portocală, Iancu, locotenentul lui Coldea, a fost ,,extras” din Prahova şi mutat în centrala SRI, avansare ,,diplomatică”, pentru a nu prinde şi mai mult Serviciul în hăţişul de dezvăluiri care curg în cascadă. Casetele lui Vlad Cosma duc vertiginos şi spre schimbarea din funcţie a şefului Onea Lucian, zis Lucică. Fostul senator Daniel Savu, anterior ofiţer de contraspionaj în SRI, ţintă nedoborâtă de procurorii paraditori, va depune plângere penală împotriva lui Onea.

 

×
Subiecte în articol: obiectiv DNA