x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Struții lui Greblă erau electrici

Struții lui Greblă erau electrici

de Dan Constantin    |    12 Mai 2016   •   11:18
Struții lui Greblă erau electrici
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Rechizitoriile procurorilor conțin de multe ori elemente care pot trimite investigațiile în ridicol sau spre zona umorului involuntar. Speculate prin prezentare adecvată, apărarea inculpaților capătă credibilitate, trimițind în derizoriu amănunte asupra cărora procurorii s-au spetit să le dea consistență.

Asemenea situații abundă în rechizitoriul procurorilor DNA din dosarul impus în spațiul public prin struții lui Toni Greblă și două rochii, dar de nășie, devenite corpuri delicte.

Dosarul 385/P/2011 trimis spre instanță la 7 septembrie 2015 cuprinde și acuzații mai consistente la adresa lui Toni Greblă și a altor patru inculpați. De pildă, elementele materiale ale infracțiunii de cumpărare/trafic de influență (pe relația Greblă Toni-Prundianu Mihai) documentate de DNA sunt apreciate la un cuantum de 481.276,42 lei, din care 360.269,42 lei reprezintă investiții în curs.

Pe lângă un tractor și tâmplărie, restul investițiilor sunt în custodie, cei 80 de struți fiind la această categorie. De ce-l sponsoriza Prundianu pe Greblă asigurând condiții pentru pasiunea exotică a senatorului?

ICPE Electrocond, firma lui Prundianu, avea activitate relevantă în producerea și vânzarea de energie. În octombrie-decembrie 2011, Toni Greblă ar fi intervenit, potrivit rechizitoriului, pe lângă două persoane (anonimizate) pentru a-i facilita lui Prundianu Mihai obținerea unor contracte pe piața energiei. Pe lângă enunț, nu aflăm dacă tranzacția s-a materializat.

O altă intenție de cumpărare de influență apare din montajul unei afaceri nefinalizate. Investiția în microhidrocentralele Șușița 1 și 2 din Munții Gorjului avea să scalde în bani familia Greblă, care primea promisiunea de proprietate pe 6 la sută și cota aferentă din profit.

Afacerea a căzut, așa încât Prundianu rămâne în pagubă cu 74 de struți imputați de contabilitatea firmei care se presupune că-i a lui Greblă.

Altfel, peisajele sunt frumoase la ferma soacrei lui Greblă, unde munceau șase angajați ai Camerei de Comerț și Industrie România-Japonia, plătiți printr-un transfer bancar de la Zapata Financial, un offshore din Insulele Belize (!!). Prin rechizitoriu mai behăie și 174 de capre. (Dan Constantin)

 

×