x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Autorităţile din Harghita au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru persoanele rănite de urşi

Autorităţile din Harghita au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru persoanele rănite de urşi

19 Oct 2017   •   15:17
Autorităţile din Harghita au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru persoanele rănite de urşi

Consiliul Judeţean Harghita a declanşat, joi, o campanie de strângere de fonduri pentru victimele atacurilor de urşi din judeţ, fiind aşteptate donaţii şi din alte zone ale ţării. 

În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, preşedintele instituţiei, Borboly Csaba, a anunţat că a fost deschis un cont în acest sens şi i-a rugat pe colegii săi, consilieri judeţeni, să doneze minim 100 de lei. 

Ulterior, Borboly a declarat pentru AGERPRES că demersul s-a impus întrucât în judeţul Harghita sunt 15 oameni răniţi, în acest an, în urma unor atacuri de urs, iar familiile acestora au nevoie de ajutor, întrucât legislaţia din ţara noastră nu prevede despăgubiri pentru astfel de situaţii. 

'Legea prevede amenzi de 40.000 d euro în cazul în care cineva răneşte sau, omoară, din nefericire, un urs, dar dacă ursul răneşte pe cineva, legislaţia noastră nu acordă despăgubiri. Am spus de multe ori că legislaţia trebuie completată şi viaţa omului trebuie luată în serios. Dar, până când se va întâmpla ceva, noi trebuie să fim lângă familiile care suferă', a declarat Borboly Csaba. 

El a precizat că persoanele care au fost rănite de urs sunt, cu precădere, zilieri cu posibilităţi financiare reduse, care acum au nevoie de ajutor, întrucât au petrecut o vreme în spital şi nu mai pot lucra ca înainte. 

Borboly Csaba a anunţat că a donat, joi, suma de 500 lei şi şi-a exprimat speranţa că se vor alătura campaniei de strângere de fonduri şi diverse firme sau composesorate, dar şi persoane din alte zone ale ţării. 

'Având în vedere că urşii din Harghita sunt o comoară nu numai pentru judeţul nostru, dar şi pentru ţară şi pentru toată Europa şi ne mândrim cu acest lucru, eu sper că şi la nivel naţional vor fi donatori care să ne susţină şi să putem să ajutăm aceşti oameni şi familiilor lor. (...) Eu donez astăzi 500 de lei şi să vedem ce va mai fi pe parcurs. Am considerat ca să fim noi primii, pentru că acest Consiliu s-a sesizat de mai multe ori în această privinţă şi atunci trebuie să avem grijă de aceşti oameni', a conchis Borboly Csaba. 

Şi angajaţii Consiliului Judeţean Harghita au donat bani, recent, pentru a ajuta o femeie, ultima victimă a atacurilor de urs din judeţ. 

De la începutul anului, treisprezece persoane din Harghita au fost muşcate de urs, alte două suferind leziuni la membre după ce s-au întâlnit cu un urs şi au reuşit să fugă, dar de spaimă au căzut sau au suferit entorse. 

De altfel, urşii le-au creat numeroase probleme locuitorilor din Harghita, zeci de animale fiind ucise de urşi care au atacat stânele, fiind înregistrate pagube şi în culturile agricole sau în stupine.

×