x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale BIAS 2016 - un mix de acrobaţie şi aviaţie militară dar și de retro şi modern

BIAS 2016 - un mix de acrobaţie şi aviaţie militară dar și de retro şi modern

30 Iul 2016   •   18:55
BIAS 2016 - un mix de acrobaţie şi aviaţie militară dar și de retro şi modern
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Cel mai mare show aerian din România - Bucharest International Air Show (BIAS) - este gândit la această ediţie ca un mix între retro şi modern şi între acrobaţie şi aviaţie militară, pentru a prezenta publicului toate faţetele aviaţiei.

Cea de-a opta ediţie a acestui eveniment aviatic se desfăşoară sâmbătă, la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu, atrăgând un public numeros încă de dimineaţă. Mulţi tineri, dar şi familii cu copii şi bunici cu nepoţi s-au grăbit să vină la BIAS 2016, unde spectacolul include 100 de aeronave civile şi militare în evoluţii aeriene şi expuse la sol şi 250 de piloţi şi paraşutişti din mai multe ţări.

"Evenimentul este dedicat şi împlinirii a 110 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia, 100 de ani de aviaţie militară şi vorbim de un mix de vechi şi nou, de acrobaţie şi aviaţie militară şi aviaţie de luptă, dar şi de transport. Practic încercăm să arătăm toate faţetele aviaţiei, astfel încât să putem să atragem cât mai mult tineret către acest domeniu care pentru noi este foarte drag, aviaţia", a declarat, pentru AGERPRES, Valentin Iordache, vicepreşedinte al comitetului de organizare şi director de relaţii externe la Compania Aeroporturi Bucureşti.

În această notă, a îmbinării dintre trecut şi prezent, s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a BIAS 2016, care a inclus reprezentaţii susţinute de Forţele Aeriene Române, Aeroclubul României şi Iacării Acrobaţi.

"Machetele Vuia şi Vlaicu au defilat la sol. Au putut fi văzute aşa cum foarte greu pot fi văzute, pentru că au fost machete în mărime naturală, autopropulsate. Deci au creat aşa un sentiment retro pe pista Aeroportului Băneasa şi deasupra am putut să vedem avioanele MIG ale Forţelor Aeriene Române", a explicat Valentin Iordache.

Reprezentaţiile de aviaţie militară şi acrobaţie vor continua pe parcursul întregii zile. "Anul acesta punem accent foarte puternic pe prezenţă militară, pe avioane de luptă în special, atât la sol, cât şi în evoluţii aeriene. Sunt echipe care au venit din opt ţări. În afară de aviaţia militară, avem acrobaţie, iar pe acrobaţie avem Aeroclubul României. (...) Forţele Aeriene Române, de asemenea, au o prezenţă foarte masivă anul acesta şi chiar au început impresionant, cu foarte multe elicoptere de la mai multe baze aeriene. (...) Avem invitaţi din alte şapte ţări, din Bulgaria, din Ucraina, din Statele Unite, din Cehia, din Spania şi lista poate continua. Avem Iacării Acrobaţi, care vor evolua pe avioane YAK într-un număr de înaltă acrobaţie. Vine şi Jurgis Kairys (pilot lituanian, n.r.), care va evolua şi solo, şi împreună cu Iacării, Jurgis fiind un multiplu campion mondial la acrobaţie. Avem pe cei de la Flying Bulls, avem Ministerul de Interne, care va veni cu elicoptere. Flying Bulls vor veni cu un avion B25, dar şi de asemenea cu un Corsair", a spus Valentin Iordache.

La acest program variat se adaugă un concert, care este programat de la ora 21,30. "Vom avea un concert cu Linda Teodosiu, venită din Germania pentru BIAS, urmată de un concert Nicu Alifantis, un concert cu Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici şi Teo Boar", a precizat Iordache.

La toate acestea se adaugă artificii, efecte pirotehnice, dar şi numeroase locuri unde se pot răcori cele peste 150.000 de persoane care sunt aşteptate la ediţia din acest an a BIAS, potrivit lui Iordache.

Printre pasionaţii de aviaţie se numără şi trei studente, Alexandra, Elena şi Mădălina. "Am venit din curiozitate. Vrem să vedem spectacolul, n-am mai fost niciodată. Am auzit de la prieteni că este interesant", a spus Alexandra, în vârstă de 22 de ani.

BIAS 2016 este şi un loc care atrage ca un magnet familiile cu copiii lor, dar şi bunicii cu nepoţii. Astfel, la show participă şi Ştefan, în vârstă de 5 ani, care este însoţit de bunica lui, Maria, în vârstă de 60 de ani. "Este al treilea an consecutiv când venim. A fost şi când avea 3 anişori şi la 4 şi acum la 5. E nemulţumit de căldură, dar e pasionat de avioane", a spus bunica Maria.

La rândul lor, Alexandru şi Victoriţa, au venit la BIAS împreună cu cei doi copii ai lor, Victor, de 3 ani, şi Patricia, de 5 ani. "Le plac avioanele, dar este prima oară când venim cu ei la un eveniment organizat. Au mai văzut avioane ocazional", a spus tatăl celor doi copii.

BIAS este însă şi un eveniment la care vin foşti piloţi. "Sunt pensionar din 2003. Ultimul show la care am participat a fost la Timişoara, în 2000. Am activat în Forţele Aeriene, la Elicoptere", a spus Mihai Dumitru, de 60 de ani.

El a precizat că a venit la BIAS 2016 de la Urziceni, împreună cu prietenul său, Sandu Ionescu. Acesta din urmă a spus că a fost pilot militar şi pilot instructor pe elicoptere. "Am fost într-un regiment care nu mai există acum, a fost desfiinţat, Alexeni, primul regiment de elicoptere din ţară, pepiniera tuturor regimentelor din România", a explicat Sandu Ionescu, în vârstă de 55 de ani.

La Aeroportul Băneasa, publicul poate vizita şi cea de-a IV-a ediţie a expoziţiei de aviaţie generală, unde producători şi proprietari de aeronave, precum şi furnizori de servicii de aviaţie generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare la business jet-uri.

Intrarea publicului la BIAS este liberă. Organizatorii evenimentului sunt Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Aeroclubul României, ROMATSA, Clubul Sportiv AIBO, Ministerul Apărării Naţionale, prin Forţele Aeriene Române, şi Ministerul Economiei, prin ROMAERO. AGERPRES

×