x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Noi focare de gripă aviară confirmate în Tulcea şi Prahova

Noi focare de gripă aviară confirmate în Tulcea şi Prahova

30 Ian 2017   •   14:41
Noi focare de gripă aviară confirmate în Tulcea şi Prahova
Sursa foto: Victor Stroe

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat suspiciunile de gripă aviară semnalate la finalul săptămânii trecute în două gospodării din Periprava şi CA Rosetti, ambele localităţi fiind în Delta Dunării. 

Membrii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) s-au întâlnit, luni, pentru a decide măsurile care se vor aplica în cele două focare de gripă aviară în zonele de protecţie şi cele de supraveghere. 

"Zona de protecţie înseamnă trei kilometri de la focar şi include localităţile Periprava şi CA Rosetti, iar zona de supraveghere înseamnă 10 kilometri şi include localităţile Periprava, CA Rosetti, Letea, Cardon şi Sfiştofca, adică toate localităţile din comuna CA Rosetti", a precizat în timpul reuniunii, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă. 

Un alt focar de gripă aviară a fost confirmat în judeţul Prahova, în localitatea Balta Doamnei, după ce un prim astfel de focar a fost confirmat, în urmă cu câteva săptămâni, în comuna Tomşani. 

Potrivit unui comunicat emis, luni, de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, o echipă de medici veterinari din cadrul instituţiei s-a deplasat, în data de 26 ianuarie, la Balta Doamnei, pentru a efectua ancheta epidemiologică după ce, cu o zi înainte, un cetăţean s-a prezentat la laboratorul instituţiei cu un cadavru de gâscă din gospodăria sa. 

De la faţa locului au fost ridicate 20 de cadavre de păsări, iar ulterior Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti - Laborator Naţional de Referinţă a confirmat focarul de gripă aviară, tulpina H5N8. 
AGERPRES

×