x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Prăjitura Doboş, vedeta Festivalului 'Simfonii de toamnă - Zilele culturale târgumureşene'

Prăjitura Doboş, vedeta Festivalului 'Simfonii de toamnă - Zilele culturale târgumureşene'

07 Oct 2017   •   14:50
Prăjitura Doboş, vedeta Festivalului 'Simfonii de toamnă - Zilele culturale târgumureşene'

O prăjitură Doboş făcută după o reţetă secretă a Cameliei Hegbeli, din satul Boiu, este cel mai bine vândut preparat de cofetărie de la Festivalul 'Simfonii de toamnă - Zilele culturale târgumureşene', care se desfăşoară la Târgu Mureş până duminică, în ciuda preţului de peste 40 de lei kilogramul.

Camelia şi Mihai Hegbeli din Boiu fac parte din Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici Mureş, iar standul lor cu pâine cu cartofi atestată ca produs tradiţional şi cu produse de cofetărie şi patiserie este unul dintre cele mai aglomerate la fiecare târg la care participă.

"La 'Simfoniile de toamnă' am venit cu pâine şi dulciuri, produse de panificaţie şi de patiserie. Soţia mea, Camelia, le face acasă şi înainte de orice târg lucrează non stop în brutăria pe care o avem amenajată la Boiu. Avem chec de casă, grilaj cu nucă şi zahăr, avem un Doboş care este numărul 1, avem vânzări foarte bune la acest produs. Într-adevăr, este mult de lucru, mai avem şi o femeie care ne ajută la foile de prăjitură, dar vă spus că merită efortul. Suntem satisfăcuţi când vedem că produsele noastre sunt căutate şi vindem tot ce producem. Nu facem industrie, lucrăm doar în familie, ne mai ajută şi fiica noastră şi avem o femeie care ne ajută. Cu câteva zile înainte de târguri lucrăm de dimineaţa de la 8,00 până seara la ora 23,00. Când facem pâine, programul începe dimineaţa la ora 5, astfel încât când ajungem în târg pâinea să fie caldă. Putem spune că se duce ca pita caldă', a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, Mihai Hegbeli.

În privinţa Doboşului, Hegbeli a spus că blatul este din pandişpan, iar crema de unt cu cacao şi deasupra are cranţ de zahăr ars, care îi dă un aspect deosebit. Producătorul a arătat că pentru a se obţine un astfel de Doboş două persoane lucrează timp de trei zile, prima oară se fac foile, apoi crema şi zahărul ars.

"Au venit multe femei la târg şi mi-au spus că, oricât au încercat, Doboşul nu le-a reuşit aşa ca al nostru şi nici checul. Le-am spus că fie nu au pus suflet, fie nu au ars cuptorul bine. Adică aprindem focul, ardem cuptorul şi băgăm checul doar atunci când nu se mai arde pana. Au venit cei de la Direcţia Sanitar Veterinară în control şi au văzut penele lângă cuptor. Ne-au întrebat ce facem cu ele, le-am spus că testăm temperatura cuptorului. Dacă se arde pana, nu băgăm checul până nu se arde cuprotul. Au spus că aşa ceva nu au mai auzit, dar le-am spus că noi lucrăm tradiţional, inclusiv în privinţa testării temperaturii', a afirmat Mihai Hegbeli.

Hegbeli a fost bucătar la Spitalul Municipal din Sighişoara, iar după ce a început să lucreze pe cont propriu a reuşit să obţină singurul atestat de producător tradiţional de pâine sau pită cu cartofi din judeţul Mureş. Toată producţia familiei de peste zi - pâine, produse de patiserie şi de cofetărie - este vândută integral în târguri, în ciuda preţurilor care par destul de ridicate.

La fel ca Doboşul şi checul, pâinea cu cartofi e făcută după o reţetă specifică zonei Sighişoarei. Se face cu aluat de pâine, cu cartof crud răzuit, care este introdus în plămădeală. Toată procedura e manuală şi durează cinci ore, de la frământarea aluatului, până la scoaterea pâinii din cuptor.

Peste 80 de meşteşugari şi producători tradiţionali şi peste 20 de crame şi producători de vin participă, începând de vineri până duminică, la Festivalul 'Simfonii de toamnă - Zilele culturale târgumureşene', organizat de Primăria Târgu Mureş. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Prăjitura Doboş