x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Risc maxim pentru păsările migratoare din cauza întoarcerii iernii

Risc maxim pentru păsările migratoare din cauza întoarcerii iernii

20 Mar 2018   •   16:25
Risc maxim pentru păsările migratoare din cauza întoarcerii iernii
Sursa foto: Foto: ziaruldeiasi.ro

Peste 100 de berze care s-au instalat în apropierea localităţilor Pocreaca şi Leţcani din judeţul Iaşi riscă să moară, ele fiind aproape îngheţate din cauza temperaturilor scăzute. 

Berzele albe, care fac parte dintr-o specie protejată, au migrat din Africa de Sud. Ele pot trăi câteva zile fără căldură, dar riscă să moară dacă nu găsesc hrană şi dacă vremea nu se îmbunătăţeşte. 

"Este perioada în care se întorc la noi în ţară. E migraţia de primăvară a berzelor. Vin Africa, de la Capul Bunei Speranţe.(...) E o mare problemă cu ceea ce înseamnă accesul la hrană. Temperatura pentru ele nu este o problemă. Ele au temperatura corporală de peste 40 de grade şi au mecanisme pentru menţinerea temperaturii. Problema este hrana. Pentru berze situaţia este delicată deoarece nu mănâncă decât carne. Ele vânează broaşte, peşti, şerpi, şopârle, şoareci. Datorită frigului, şoarecii nu sunt activi, stau pitiţi pe unde pot, şerpii nu au ieşit din iernare, iar pentru broaşte şi peşti trebuie să aibă acces la apă", a declarat pentru AGERPRES Carmen Gache, prodecanul Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. 



Conform acesteia, sturzii cântători, ciocârliile, graurii sau presura cenuşie se află în aceeaşi situaţie ca şi berzele. 

"Situaţia este mult mai disperată pentru păsările mărunte care au venit de mai bine de o săptămână, care începuseră deja să îşi marcheze teritoriile şi care sunt mult mai vulnerabile la condiţiile de acum", a spus prodecanul Facultăţii de Biologie. AGERPRES

×