x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 24.000 de maşini s-au înghesuit pe podul Feteşti

24.000 de maşini s-au înghesuit pe podul Feteşti

de Mara Raducanu    |    Vali Blanaru    |    27 Iul 2010   •   00:00
24.000 de maşini s-au înghesuit pe podul Feteşti

Fie criza cât de mare, noi tot ne ducem la mare! Cam aşa s-ar descrie şi situaţia din acest sfârşit de săptămână, când numărul turiştilor care au mers în staţiunile româneşti de la Marea Neagră a fost unul record: peste 160.000.



Însă, după un week-end de vis - mare, soare, o bere rece -, la întoarcerea spre casă petrecăreţii au trecut prin infernul traficului. Nervi întinşi la maximum şi ore întregi petrecute în maşinile care au mers bară la bară cu viteza melcului.
Cozile de maşini formate între staţiuni şi pe autostradă au depăşit 15 kilometri, iar claxoanele, înjurăturile şi tamponările au fost "specialitatea casei". După ce au înjurat de mama focului fiecare bucăţică de asfalt de pe autostradă, au numărat - că doar timpul le-a permis din plin - frunzele din copacii de prin jurul lor şi au socializat cu colegul sau colega din trafic - fiecare după noroc -, oamenii au început să se întrebe pentru a mia oară în viaţa asta unde este "buba". Ca de obicei, nu s-au găsit prea multe răspunsuri, însă duminică punctul de taxare de la Feteşti a reprezentat furcile caudine ale traficului.

Vineri, prin punctul de taxare de la Feteşti au trecut 23.487 de automobile, sâmbătă au trecut 25.757 de maşini, iar duminică au fost încasate taxe pentru 23.945 de vehicule, potrivit datelor furnizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Cea mai mare înghesuială a fost duminică, în intervalul orar 16:00-22:00, punctul fierbinte fiind la ora 19:00. "Pentru a se fluidiza circulaţia, în ziua de vineri au fost patru puncte de trecere pe ruta Bucureşti - Constanţa şi doar două puncte pe ruta Constanţa - Bucureşti, iar duminică au fost deschise patru puncte de trecere pe ruta Constanţa - Bucureşti. Circulaţia a fost îngreunată de majorarea taxei pentru traversarea podului de la Cernavodă de la 10 la 11 lei pentru un autoturism. Lipsa "banilor mărunţi", pentru rest, şi a angajaţilor din staţiile de taxare i-a făcut pe turişti să petreacă mult mai mult timp în coloana care a ajuns şi la 10 km în ziua de duminică, potrivit datelor Infotrafic.

Suplimentarea punctelor de trecere cu unu pe sens nu a fost suficientă pentru a decongestiona circulaţia. Un calcul sumar arată că dacă fiecare maşină ar trece punctul de taxare în 15 secunde, centrul CNADNR ar taxa 250 de maşini pe oră. Cum prin cele patru porţi trec circa 1.000 de maşini pe oră, asta înseamnă că în trafic continuu centrul de taxare de la Feteşti poate face faţă la 24.000 de maşini. Adică exact câte au trecut podul duminică. Numai că majoritatea s-au înghesuit să treacă podul timp de numai şase ore.

Potrivit Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, sâmbătă, în unităţile de cazare de pe litoralul românesc au fost găzduite, oficial, 151.696 de persoane, pentru ca numărul acestora să mai crească, duminică, până la 161.241 de turişti, dintre care 8.560 au fost străini.

×
Subiecte în articol: observator