x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acţiune de amploare în România, Germania şi Italia, într-un caz de FRAUDE INFORMATICE. Printre suspecţi, şi un poliţist

Acţiune de amploare în România, Germania şi Italia, într-un caz de FRAUDE INFORMATICE. Printre suspecţi, şi un poliţist

de Veronica Micu    |    14 Noi 2012   •   09:42
Acţiune de amploare în România, Germania şi Italia, într-un caz de FRAUDE INFORMATICE. Printre suspecţi, şi un poliţist
Sursa foto: Intact Images/Dan Marinescu

Procurorii DIICOT şi autorităţile germane şi italiene efectuează, la această oră, 32 de percheziţii în Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti, precum şi în Germania şi Italia, într-un caz de fraude informatice. Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupării au fost ajutaţi de un agent de la Serviciul de Investigaţii Criminale Sector 6.

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală,  împreună cu ofiţeri  de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat  transfrontalier,  constituit din 29 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice.

În acest sens, procurorii D.I.I.C.O.T., împreună cu autorităţile judiciare germane şi italiene efectuează în cauză,  simultan şi coordonat, un număr de 32 de percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti, precum şi pe teritoriile Germaniei şi Italiei", se arată în comunicatul DIICOT.

"În fapt, se reţine că membrii grupării au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din activitatea de  confecţionare/deţinere de echipamente artizanale destinate falsificării instrumentelor de plată electronică.

Dispozitivele erau confecţionate pe teritoriul României, transportate prin  intermediul unor firme de curierat pe teritoriile  Germaniei şi Italiei şi comercializate către alte persoane, în vederea desfăşurării de activităţi de skimming.   

Datele cardurilor astfel obtinute erau utilizate pentru inscripţionarea de carduri blank şi ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la P.O.S.-uri, în state ale Uniunii Europene.

Se mai reţine că învinuiţii au lansat atacuri de tip „phishing”, vizând clienţii şi utilizatorii legitimi ai serviciului de plată on-line Paypal,  în vederea obţinerii frauduloase atât a datelor de autentificare/login (respectiv conturi de utilizatori şi parolele aferente) la nivelul  platformei on-line cât şi a datelor confidenţiale privind cardurile bancare ataşate conturilor.

O altă componentă a activităţii infracţionale a vizat a inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazii unor licitaţii fictive organizate pe site-uri de profil.

Ca modalitate concretă de operare, membrii grupării procedau la postarea pe site-urile de comerţ electronic  a unor anunţuri de vânzare, având ca obiect în principal bijuterii şi ceasuri  de mână de valori mari şi purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri pe care în realitate învinuiţii nu le deţineau.  Încasarea  preţului se realiza prin conturi aferente  platformei de plăţi on-line Paypal, fără ca bunurile să fie livrate părţilor vătămate.

S-a reţinut că membrii grupării au fost sprijiniţi de către un învinuit, agent de poliţie în cadrul D.G.P.M.B. – S.I.C. sector 6, care a pus  la dispoziţia grupării datele de stare civilă  aparţinând unui număr de 55 de cetăţeni români, obţinute prin interogarea bazei de date informatice privind evidenţa persoanelor, în scopul utilizării acestor date în cadrul activităţii infracţionale, pentru falsificarea de cărţi de identitate şi deschiderea frauduloasă de conturi bancare/conturi de paypal.

Procurorii D.I.I.C.O.T.  au cooperat  în interesul soluţionării cauzei cu autorităţile judiciare din Germania, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda şi Statele Unite ale Americii.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi conduse 40 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale în cauză", se mai arată în comunicat.


×