x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amprentatorul de români, vocea filierei Băsescu-Macovei

Amprentatorul de români, vocea filierei Băsescu-Macovei

de Dan Constantin    |    05 Ian 2014   •   20:18
Amprentatorul de români, vocea filierei Băsescu-Macovei
Elmar Brok, avocatul lui “guru” Bivolaru, dar şi susţinător al “tezei loviturii de stat”
Elmar Brok, personaj important al Partidului Popular European şi al partidului cancelarului Merkel, a declanşat un scandal politic declarând că s-ar impune amprentarea cetăţenilor români şi bulgari care solicită ajutoare sociale în Germania. Propunerea de  sorginte nazistă a stârnit un val de proteste, inclusiv în interiorul coaliţiei de guvernământ abia înfiripată la Berlin. Brok este şeful Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, cu o vechime de europarlamentar de 30 de ani.

Politicianul german conservator, membru al conducerii Uniunii Creştin Democrate, este binecunoscut pentru atenţia pe care o acordă României. El are o strânsă colaborare cu Monica Macovei şi, urmărind declaraţiile pe care le-a făcut în ultimii ani, se poate aprecia că face parte dintr-o filieră a băsismului care acţionează la nivel european. Brok a sărit în apărarea Monicăi Macovei, când aceasta a fost demisă prin votul Parlamentului din funcţia de ministru al Justiţiei; a considerat că după referendumul de demitere al lui Băsescu Traian în 2007 se impuneau alegeri anticipate.
A ieşit în evidenţă din nou, în 2012, ca promotor al tezei “loviturii de stat” pentru demiterea prin referendum a lui Băsescu. Falanga băsistă – compusă din Brok, Krichbaum (deputat CDU, căsătorit cu asistenta personală a Monicăi Macovei) – a umplut dezbaterile politice din Germania şi de la Bruxelles cu pericolul ce plana asupra Europei prin demiterea lui Băsescu.
Brok are o biografie controversată, având o “mapă profesională” cu multe pete. A intervenit direct în ancheta pe care Parchetul o desfăşura în România în cazul MISA şi “guru” Bivolaru; a fost anchetat de comisia de etică din PE pentru activităţi de lobby; în fine, în noiembrie 2013 a fost alergat de activistele Femen pentru că a recurs, la Kiev, la serviciile unor prostituate ucrainence.
Acum prietenul lui Băsescu vrea amprentarea românilor. O palmă pe obrazul Europei!

Înfocat susţinător al regimului Băsescu-Macovei, europarlamentarul german Elmar Brok devine un promotor al măsurilor de sorginte nazistă propunând amprentarea cetăţenilor români şi bulgari care solicită ajutoare sociale. Amprentarea în masă pe criterii etnice şi sociale ar întoarce Europa la practici din anii întunecaţi ai dictaturilor fasciste şi naţional socialiste. Brok se aliniază la poziţiile cele mai retrograde ale politicienilor de extremă dreaptă care vor să restrângă libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene, să creeze statut de inferioritate pentru cetăţenii din România şi Bulgaria.
Curentele antieuropene cunosc la început de an, în pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European din primăvară, o activizare de natură populistă.
Elmar Brok nu este un fitecine în peisajul politc european. Deţine funcţii importante în Parlamentul European şi în interiorul CDU, partid de guvernământ al cancelarului Angela Merkel. Fiind şeful Comisiei pentru Afaceri Externe al PE, preşedinte al Uniunii Europene a Federaliştilor, membru al unor comisii ale PE pentru relaţiile cu NATO, SUA, China, Brok are capacitatea de a impune şi influenţa decizii în instituţiile europene. Ca atare, “amprentarea” nu este o propunere bizară, ci una cu şanse de reuşită, având un promotor de asemenea calibru.
Politicianul conservator german a avut de-a lungul anilor poziţii foarte clare de susţinere a regimului Băsescu. Ele erau cu atât mai partizane, cu cât Băsescu se afla în conflict mai pronunţat cu populaţia României. Scandalul politic pe care l-a declanşat acum la început de an Elmar Brok scoate din arhivă aceste declaraţii dar şi o serie de fapte care îl arată în poziţii jenante.

Salvgardare pentru Monica!
În 2007, pentru “prestaţia” de la Ministerul Justiţiei, Monica Macovei a fost obligată să se retragă din post.
Elmar Brok sare imediat în apărarea ei şi plasează România într-o ţară care trebuie anchetată şi sancţionată. El declară fără echivoc că referendumul pentru demiterea lui Băsescu, în 2007, şi “mai ales demiterea ministrului Justiţiei, Monica Macovei, sunt evoluţii îngrijorătoare pentru România, mai ales dacă nu se vor reorganiza alegeri anticipate”. În aceeaşi declaraţie Brok adaugă: “În acest caz voi cere imediat Comisiei Europene să întocmească un raport despre cum România are nevoie să îndeplinească criteriile de aderare”. Adică, o clauză de salvgardare pentru Monica Macovei!

Brok contra Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu este şi el luat în vizor de Brok în anul 2007. Referendumul îl salvase pe Băsescu de la demitere, dar Monica Luisa Macovei pierduse poziţia de ministru al Justiţiei. Europarlamentarul dă un comunicat şi “traduce” votul la referendum ca un vot împotriva lui Tăriceanu, duşmanul Monicăi: “Poporul român a votat împotriva Guvernului condus de premierul Tăriceanu” arată comunicatul reprezentantului PPE, care califică drept “alarmantă” înlăturarea Monicăi Macovei din guvern. El conchide ameninţător: “Clauzele de salvgardare prevăzute în Tratatul de Aderare trebuie reactivate”.

“Lovitura de stat”
La referendumul pentru demiterea lui Băsescu Traian din 2012, Brok avea reţeta exersată. Procedurile erau acelaşi, filiera funcţionase în 2007. Se alătură acum personaje de calibru, stimulate de PPE care puteau pierde România de pe harta popularilor. Se adaugă la cor şi deputatul CDU Gunther Krichbaum, însurat în regim de urgenţă, în 2010, cu Harvalia Oana Paraschiva, secretar personal a Monicăi Macovei. Postul DW şi alte canale media sunt alarmate de vocile care anunţau catastrofa democraţiei în România, Brok este solist la aria “loviturii de stat”.

“Avocatul” lui “Guru”
Un document pe care îl reproducem alăturat după un site MISA arată ce preocupat era Brok de dosarul care îl incrimina pe “guru”. Amestec flagrant în treburile procurorilor, presiune asupra Codruţei Kovesi şi ambasadorului român la UE – iată cum apăra Brok independenţa justiţiei.

Alergat la Strasbourg
În 2013, în noiembrie, Brok a scăpat cu fuga de un protest al activistelor Femen. Ele au reacţionat la “informaţiile certe” pe care le-ar avea despre serviciile sexuale solicitate de Brok de la prostituate la Kiev, unde era în misiune oficială. Brok a fost anchetat de comisia de etică a PE pentru activităţi de lobby în favoarea grupului media Bertelsmann, unde a fost vicepreşedinte. El ar fi blocat şi investigţii ale ziariştilor germani care anchetau activitatea lui controversată. Brok a luat-o la PE sub aripa lui şi pe Elena Băsescu, EBA fiind inclusă în delegaţii oficiale la care participa şi şeful Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European.
Până acum nu au apărut declaraţii ale colegilor din PPE la adresa propunerii de amprentare a românilor.  Europarlamentarii PDL tac. Purtătorul de cuvânt al PSD va cere sancţiuni în PE împotriva lui Elmar Brok.
Filiera Băsescu-Macovei tace dar coace.


×
Subiecte în articol: Elmar Brok