Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să dea informaţii despre dosarul “Gala Bute”, eveniment care a costat bugetul de stat peste două milioane de euro. Timp de doi ani, procurorul de caz Alina Stoica şi-a îndreptat atenţia doar către Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, iar Elena Udrea şi funcţionarii Ministerului Turismului, care erau cei mai în măsură să dea detalii despre condiţiile în care s-a derulat contractul cu Europlus Computers, nu au fost deranjaţi nici măcar cu o întrebare. În decembrie 2013, Mariana Alexandru, procuror şef adjunct în cadrul DNA, a infirmat rechizitoriul iniţial în urma investigaţiilor realizate de Jurnalul Naţional şi Gazeta Sporturilor. Acum DNA ar trebui să-i ia la întrebări pe toţi funcţionarii care şi-au pus semnăturile pe actele necesare organizării acestui eveniment pe bani publici. Pe lista celor vizaţi au fost trecuţi şi sponsorii evenimentului, majoritatea fiind directori ai unor companii aflate în subordinea Ministerului Economiei. Implicarea BRD în această afacere şi modul în care au fost transferaţi banii, după ce Elena Udrea a avizat în ultimele zile de ministeriat plata facturilor pentru Gala Bute, au rămas în afara anchetei. La cinci luni de la infirmarea rechizitoriului, lucrurile nu par să se mişte în vreun fel, niciun funcţionar, director, reprezentrant al băncii sau fost ministru nefiind chemaţi la DNA. Rudel Obreja a fost arestat într-un alt dosar instrumentat de DNA şi află mâine dacă judecătorii îi vor prelungi decizia arestului la domiciliu.
Echipa formată din Mariana Alexandru şi procurorul şef Claudiu Dumitrescu nu pare interesată să soluţioneze cât mai repede acest dosar, iar termenul de finalizare a anchetei rămâne un mister. Procurorul Claudiu Dumitrescu a fost în ultimii 5 ani când şef la DNA, când la DLAF, iar acţiunile sale de-a lungul anilor arată mai degrabă că ar vrea să “sterilizeze” dosarul. Claudiu Dumitrescu a fost promovat în 2010 de la DNA, în funcţia de secretar de stat. Cât timp a condus DLAF – organism care supraveghează corecta cheltuire a fondurilor europene – Dumitrescu a reuşit foarte greu să înţeleagă mecanismul de fraudare din jurul Galei Bute. În 2012 Dumitrescu a revenit în DNA cu funcţia de şef secţie. Indiferent de funcţia pe care a ocupat-o, Dumitrescu a avut o poziţie constantă: a “uitat-o” mereu pe Elena Udrea atunci când a investigat dosarul “Gala Bute”. Elena Udrea nu este pe lista celor urmăriţi în acest dosar, deşi fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este menţionată de foarte multe ori în Nota întocmită de inspectorii DLAF. Dintre cei implicaţi în dosarul “Gala Bute”, Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, a fost singurul care a fost audiat anul trecut de DNA. Ariton a fost cel care a cerut companiilor energetice din subordinea Ministerului Economiei să sponsorizeze Gala Bute, după ce Elena Udrea a anunţat că îşi doreşte organizarea acestui meci în România.
Dumitrescu a instrumentat mai multe dosare cu cântec în care presiunea politică a ţinut loc de probe. Bâlciul din dosarul “Caltaboşul”, unde flagrantul nu există dar a fost intuit de procuror, mizeria împotriva doctorului Brădişteanu şi dosarul “Valiza”, în care a fost băgat Gigi Becali, sunt doar câteva dintre acestea.
Anturajul Elenei Udrea
Bogdan Răilean, Alina Ioana Dincă, Carmen Moraru, Mihai Calotă, Alexandru Vasile, Ionela Vasile, Andreea Grigore. Aceştia sunt funcţionarii din cadrul MDRT care au făcut parte din Comisia de negociere care a atribuit firmei Europlus Computers contractul pentru organizarea Galei Bute. Potrivit actelor de la dosar, aceştia i-au învăţat pe Rudel Obreja şi pe omul lui, Inocenţiu Voinea, cum să prefabrice documentele. Aceşti funcţionari sunt cei care au redactat contractul, sunt cei care, potrivit inspectorilor DLAF, nu au apărat interesul instituţiei la care lucrau. Cu toate acestea, până acum, ei nu au fost chestionaţi cu privire la încheierea acestui contract păgubos, a cărei plată s-a realizat în cele din urmă de la bugetul Ministerului deoarece inspectorii DLAF s-au sesizat şi au declanşat controlul, ceea ce a dus automat la blocarea plăţilor din fonduri europene. În Nota de control întocmită de inspectorii DLAF, şi înaintată DNA, apare şi Paul Mărăşoiu, fostul director al Direcţiei Generale Turistice, care a ocupat această funcţie din februarie 2011 şi şi-a înaintat demisia, brusc, cu câteva zile înainte de Gala Bute, din motive de sănătate, cum declara în presa naţională. Mare parte dintre aceşti funcţionari au fost cercetaţi de Comisia de anchetă parlamentară cu privire la cheltuirea sumelor de la bugetul Ministerului Turismului din 2009.
Obreja află mâine dacă rămâne în arest
În timp ce Mariana Alexandru şi Claudiu Dumitrescu trag de timp în dosarul “Gala Bute”, Rudel Obreja este arestat la domiciliu fiind acuzat de trafic de influenţă. Mâine instanţa decide dacă va prelungi cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciu al fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box.
Obreja i-ar fi promis lui Sorin Ovidiu Vîntu că-i cumpără un verdict favorabil la Înalta Curte de la judecătoarea Corina Jîjîie pentru un milion de euro, scrie jurnalistul Călălin Tolontan pe site-ul tolo.ro. Obreja recunoaşte că nu este un înger, însă se consideră nevinovat în acest caz, fiind doar “un instrument”. Obreja spune că arestarea lui nu are nici o treabă cu dosarul “Gala Bute”, iar cât a stat în arest şi-a schimbat priorităţile.
În apărarea sa, Obreja spune că i-a cerut 1 milion de euro lui SOV pentru nişte drepturi litigioase, nicidecum pentru rezolvarea procesului. “Cine citeşte stenogramele se poate întreba cum naiba de nu m-am prins. SOV băga şopârle, dar îl lăsam, eu doream doar să fac afacerea. Unde e însă infracţiunea mea?”, spune Obreja. Acesta susţine că scopul lui SOV e să o murdărească pe Corina Jîjîie sau pe colegele ei deoarece sunt oamenii lui Băsescu.