Municipalitatea ieseana intentioneaza sa imprumute aproape 30 de milioane de lei, bani care sa acopere lucrarile efectuate in cadrul a doua proiecte, dar nedecontate de Uniunea Europeana. Finantarea a fost blocata din cauza unei anchete DNA dar si pentru ca s-au aplicat corectii in cazul ambelor proiecte. Unul dintre proiectele cu finantare europeana ale Primariei - implementarea sistemului de management al traficului - este subiectul dosarului 499/P/2013 de la DNA.
Ancheta procurorilor anticoruptie a dus la blocarea finantarii europene, intrucat forurile comunitare nu aloca bani in cazul in care exista suspiciunea unor ilegalitati. In cazul aceluiasi proiect s-a aplicat o corectie de 25 la suta si in cazul atribuirii contractului de lucrari, sanctiunea financiara fiind impusa in primavara acestui an.
O alta corectie, de 5 la suta, este in cazul atribuirii contractului de lucrari aferent proiectului "Desfiintare partiala, consolidare, reabilitare si reamenajare scoala generala nr. 12 Carol I - Corp A", in acest caz decizia fiind luata in luna iunie. Din cauza DNA si a corectiilor financiare, s-a ajuns in situatia ca lucrarile efectuate sa nu mai fie decontate de Uniunea Europeana. Pentru a face rost de fondurile necesare platilor, edilii vor acum sa imprumute aproape 30 de milioane de lei. Astfel iesenii sunt buni de plata, ei vor suporta aceste investitii. din propriile buzunare.
“Municipiul Iasi a facut eforturi deosebite pentru a sustine indeplinirea obiectivelor din cadrul Strategiei Nationale de atragere a fondurilor europene, dar, cu toate acestea, de la inceputul anului 2015 ne confruntam cu o situatie foarte dificila in demersul de finalizare al implementarii proiectelor cu finantare europeana contractate si aflate în derulare în present”, se arata in proiectul de hotarare pe care consilierii locali il vor dezbate in sedinta de pe 30 septembrie. In cazul in care imprumutul va fi aprobat si ulterior contractat, acesta va fi platit din bugetul local, adica din banii tututor iesenilor. Edilii sustin ca spera ca DNA sa dea o solutie in dosarul penal.
"Sunt lucrari deja efectuate si acestea trebuie platite. Vom da bani din acest imprumut, urmand ca odata cu deblocarea situatiei sa se rezolve problema decontarilor, adica sa ni se dea inapoi sumele cheltuite de noi. Am cerut Ministerului Administratiei si Dezvoltarii Regionale sa afle de la DNA care este stadiul dosarului si cat va mai dura pana se va decide daca se incepe sau nu urmarirea penala, dar ni s-a spus ca nu s-a primit nici un raspuns. Iarnoi ne grabim, pentru ca proiectele trebuie finalizate pana la sfarsitul acestui an, altfel pierdem banii europeni", a spus purtatorul de cuvant al Primariei Iasi, Sebastian Buraga.
Cetatenii, victime coleterale in lupta DNA impotriva coruptiei
O solutie pentru ca Iasul sa poata obtine din nou bani europeni ar fi cea prin care procurorii ar hotari neinceperii urmaririi penale. Dar chiar si asa, corectiile financiare in valoare de peste 20 de miliaone de lei trebuie suportate de municipalitate. Aceasta situatie este criticata cu vehementa de liderul grupului consilierilor locali PNL.
“Am ajuns la momentul la care banuiam c-o sa ajungem. Primaria municipiului Iasi, prin actualul Executiv, propune iesenilor sa suporte din taxele si impozitele lor acoperirea unmor aventuri pe care acestia le-au facut, respectiv actualul Executiv, in implementarea proiectelor europene. Au corectii financiare de 25 la suta, de 5 la suta, sunt sub cercetari, verificari facute de DNA, si toate aceste exemple au si impact bugetar. Astazi, Primaria ne cheama pe noi, iesenii, sa acoperim aceste aventuri”, a spus liderul grupului consilierilor locali PNL, Marius Danga.
Grupul liberalilor din Consiliul Local Iasi a anuntat ca nu va fi de acord cu acest proiect. Insa, cum majoritatea in Consiliul Local Iasi este PSD, probabilitatea contractarii acestui imprumut ce va fi rambursat din bugetul local este foarte mare.