x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANL secret

ANL secret

de Dorian Cobuz    |    20 Sep 2006   •   00:00
ANL secret

Robert Turcescu, Adela Surugiu, Ioan Vida, prese-dintele Curtii Constitutio-nale, si multi altii, functio-nari sau oameni de afaceri cu pile, se vor muta intr-un cartier construit pe bani publici in spatele Romex-po. Intreaga afacere acoperita de tacere, miroase de la o posta, pentru ca multi dintre beneficiarii investi-tiei ANL nu indeplinesc conditiile de eligibilitate la ca-re sunt supusi muritorii de rand.

Robert Turcescu, Adela Surugiu, Ioan Vida, presedintele Curtii Constitutionale, si multi altii, functionari sau oameni de afaceri cu pile, se vor muta intr-un cartier construit pe bani publici in spatele Romexpo. Intreaga afacere acoperita de tacere, miroase de la o posta, pentru ca multi dintre beneficiarii investitiei ANL nu indeplinesc conditiile de eligibilitate la care sunt supusi muritorii de rand. Cea mai misterioasa investitie pe bani publici este facuta de ANL in spatele complexului expozitional Romexpo. Beneficiarii proiectului nu sunt deloc insa niste necunoscuti. Interesant este ca, din punct de vedere al criteriilor ANL, multi dintre ei nu ar fi putut beneficia de o locuinta facuta cu sprijinul statului.

Un cartier de 124 de vile a fost ridicat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) in spatele complexului expozitional Romexpo in cel mai mare secret. Datele cu privire la acest proiect nu au fost facute publice de ANL, iar copacii de pe marginea drumului care fereau de ochii curiosilor santierul au fost taiati abia in iulie anul acesta. Adica la doi ani de la inceperea constructiei "Ansamblului Parcului".

INCREDINTATI. Aliniate regulamentar si aflate in faza de finisaje, vilele au luat ochii trecatorilor, dar pe putini i-au putut edifica datele de identificare ale proiectului, greu de descifrat de pe o placa de tabla ruginita aruncata de muncitori dintr-o parte in alta.

In mod ciudat, beneficiarul nu informeaza nicaieri despre investitia dintr-o zona cumpa a Bucurestiului, pe site-ul ANL gasindu-se, in schimb, informatii despre toate celelalte imobile, mai mici sau mai mari, pe care le ridica in toata tara. Ansamblul Parcului nu se regaseste nici macar in tabelul lucrarilor care ar fi trebuit receptionate. Cei trei antreprenori generali ai ansamblului Parcului sunt SC Contranscom Benta SA, SC Impera Comprest SRL, SC Art Constructii 92 - Valahorum SA. Lucrarea a fost incredintata direct la data de 18 februarie 2004, dar aceste informatii nu pot fi regasite in Monitorul Oficial. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al ANL tine sa ne convinga ca institutia pe care o reprezinta nu a facut niciodata un secret din aceasta lucrare. Lucrarea le-a fost incredintata antreprenorilor prin negociere directa, adica plecand de la principiul asigurarii de catre acestia a unor garantii profesionale, dar a depasit de mult termenul de executie si se pare ca nu va fi gata prea curand.

Lucrarea de pe Strada Parcului se intinde pe 3,6 hectare si consta in 98 de case cu garaj si alte 26 fara. Case ridicate de ANL la preturi cat se poate de mici - intre 45.000 si 75.000 de euro, fara TVA, terenul fiind dat gratuit in folosinta contractantilor de Primaria Sectorului 1. Un adevarat "gheseft", tinand cont de amplasamentul foarte bun al cartierului, si de-a dreptul generos pentru contractanti, tinand cont ca terenul va putea fi cumparat de viitorii proprietari ai vilelor. Marea surpriza o constituie insa lista beneficiarilor acestor case.

PARCUL VEDETELOR. Lista beneficiarilor este o adevarata colectie de afaceristi, demnitari, politicieni, judecatori si ziaristi de toate culorile politice si marimile financiare. Lista beneficiarilor este surprinzatoare si pentru ca este alcatuita din multi oameni care au posibilitati de a se aseza la casa lor fara ajutorul ANL, dar si pentru ca au avut fericirea de a fi informati si de a avea acces la un proiect cat se poate de avantajos.

In ordinea rezonantei, trebuie spus ca lista este deschisa de doua nume cunoscute dintre paginile Romaniei Libere, Petre Bacanu - probabil, defunctul fiu al gazetarului - si Bogdan Ficeac, si completata de omul cu bile albe si negre de la Realitatea, Robert Turcescu.

Si, ca sa continuam cu partea frumoasa a listei, o vom mentiona pe Ingrid Zaarour, secretar de stat si vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Despre Ingrid Zaarour se spune ca este preferata lui Bogdan Olteanu, tanarul presedinte al Camerei Deputatilor. Aceasta va fi vecina in Parcului cu Alina Gorghiu, care are un cabinet de avocatura la aceeasi adresa cu biroul de circumscriptie electorala al lui Olteanu. Pe lista apar insa si nume de rezonanta, dar greu de verificat din cauza largii lor raspandiri - liderul "grupului de la Cluj" din cadrul PSD si fost ministru de Interne, Ioan Rus, fostul sot al actualei doamne ministru al Jus-titiei, Valentin Macovei (procurorul de la Sectorul 3), dar si notarul public Adela Surugiu, consoarta liberalului Viorel Catarama.

LISTA FERICITILOR. Directorul general al Autoritatii Aeronautice Civile Romane, Catalin Cotrut, este un caz deosebit. Acesta nu este casatorit, nu are copii, nu ar fi avut nici varsta pana la care au prioritate contractantii ANL (35 de ani) si mai este si proprietar a trei imobile: o casa in judetul Calarasi si doua apartamente in Bucuresti.

De pe lista mentionam alte cateva nume cu sonoritate mai mica sau mai mare: Eugen Milea, seful Administratiei Domeniului Public a Sectorului 1; comisarul Tomita Dogaru, fost expert al Ministerului Administratiei si Internelor; Atena Enea, consiliera de imagine a tanarului sef al AVAS, Razvan Orasanu; Barbu Roxana Maria, consilier juridic in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii; Dicu Liliana Roxana, sotia procurorului DNA Dicu Adrian; Buzasu Felicia, sotia secretarului de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Septimiu Buzasu; Clipii Andrada, consiliera MAI; Radu Mircea Kramer, director economic al Romatsa; Neicu-Voicu Iulia-Gabriela, sefa de personal de la Romatsa; fostul ministru Silvia Ciornei; Ioan Vida, presedinte al Curtii Constitutionale; Risantea Gagescu, judecator al Curtii de Apel.

PARTEA CONSTRUCTORULUI
Dupa legea junglei romanesti (cine imparte, parte-si face), in ansamblul Parcului vor locui, fiecare la vila ei, doua dintre fiicele lui Dumitru Bucsaru, antrepenor al proiectului in calitate de actionar al Art Constructii 92 - Valahorum. Un potential beneficiar al ANL nu a putut afla nimic despre acest proiect (decat dintr-un scurt atac mediatic lansat in campania electorala a anului 2004). Cele doua domnisoare Bucsaru nu au avut nici o dificultate in a-si inscrie dosarul si a beneficia de ajutorul statului pentru a-si construi cu firma lui taticu’ un acoperis deasupra capului.

×
Subiecte în articol: observator lista