Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a fost o instituţie a PDL "de fraudare a fondurilor europene”, a declarat, ieri, Premierul Victor Ponta. Afirmaţiile premierului se bazează pe datele controlului realizat la ANRMAP după ce instituţia a fost condusă de pedelista Cristina Trăilă. "Este o informare pentru tot Guvernul şi va fi prezentată şi presei, s-a încheiat controlul la ANRMAP şi o să vedeţi cum un sistem de protecţie politică a încurajat fraudarea fondurilor europene, fie că e vorba de Primăria Sectorului 3, unde toate programele au fost fraudate cu sprijinul ANRMAP şi a preşedintelui ANRMAP, doamna aceea pe care o vedeţi pe la televizor dându-ne lecţii cum ar trebui să fraudăm şi noi, eventual, fie că e vorba de Primăria Târgu Mureş. O să constataţi că ANRMAP a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene”, a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern. El a adăugat că din datele deţinute s-a constatat că au fost îndreptate "acele rele”, dar rămân "în bagajul negativ” al ţării, iar oficialii de la Bruxelles nu fac, sau nu doresc să facă o diferenţă între ce s-a făcut ilegal în 2009, 2010, 2011 şi ce fac acum cei de la guvernare. "Trebuie să plătim noi acele rele, noul primar de la Sectorul 3, chiar dacă are acelaşi nume, nu şi prenume, o să trebuiască să dea banii înapoi fraudaţi de vechiul primar şi tot aşa. E un sistem nedrept, dar e un sistem în care lucrăm şi este extrem de important să putem să avem soluţii la aceste probleme extrem de grele”, a încheiat premierul.
Premierul s-a referit la cele 40 de contracte de achiziţii publice încheiate de Primăria Sectorului 3, majoritatea pentru reabilitarea străzilor din sector. Toate aceste contracte au probleme de transparenţă şi ar fi trebuit să fie publicate atât pe SEAP cât şi în Jurnalul Oficial al UE (JOUE). Acum România riscă să plătească amenzi de ordinul milioanelor de euro.
Consiliere metodologică pentru Udrea şi Ridzi
Specialiştii în achiziţii publice de la ANRMAP, la conducerea căreia se afla Cristina Trăilă, colegă de partid cu Elena Udrea şi Monica Iacob Ridzi, au oferit "consiliere metodologică” salariaţilor din cele două ministere.
"În urma unei discuţii dintre Monica Ridzi şi colega ei din PD-L, Cristina Trăilă, preşedintele ANRMAP, un coleg al ei, personaj important din ANRMAP, i-a sfătuit în scris în datele 26 şi 27 aprilie 2009 pe cei din MTS cum să întocmească caietele de sarcini, notele de fundamentare, nota de oportunitate şi contractele. Deşi el văzuse că e vorba de un eveniment care urma să se deruleze pe 2 mai, doar câteva zile mai târziu. Ar fi trebuit, aşadar, să-i fie clar că participă la o trucare a unei atribuiri de contracte. Şi în declaraţia lui, dată către DNA, acest angajat cu funcţie de conducere spune că a ştiut că face "consiliere metodologică” pentru caiete de sarcini referitoare la Ziua Tineretului, 2 Mai. Pe 26 şi 27 aprilie pentru 2 mai! Cert e că el a continuat să-i sfătuiască cum să întocmească aceste caiete de sarcini, care în mod normal se fac cu o lună sau două înainte de eveniment!”, scrie Tolontan pe blog. Aceeaşi metodă a fost folosită de Cristina Trăilă şI în cazul doamnei Elena Udrea, ministrul Turismului în 2009.
Citește pe Antena3.ro